Húsok

  Belsőségek
  Marha-Birka
  Sertéshús
  Szárnyasok
  Vadhúsok


Marha-Birka

Különleges húsostál:

Hozzávalók:
fél kg levescsont, 25 dkg ököruszály darabolva, 1 fej káposzta, 1 kg sovány marhahús, 1 hagyma, 1 szegfűszeg, 1 babér, 4 szem feketebors, 2 ág petrezselyem, szerecsendió, 2 sárgarépa, 2 szál póréhagyma, fél zellergumó, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál mustár, őrölt fekete bors, 1 evőkanál salátahagyma (apróhagyma), 1 evőkanál aprított metélőhagyma.

Elkészítése:
1.) A csontokat az ököruszály darabokkal és 1 liter vízzel 45 percig főzzük.
2.) A káposztát vagy kelkáposztát negyedekbe vágjuk, és a levesben addig főzzük, amíg megpuhul.
3.) Ezután a húslevest átszűrjük egy másik edénybe, hozzáadunk 1 liter vizet, felfőzzük, beletesszük a marhahúst és megsózzuk. A héjas hagymába beletűzzük a szegfűszeget és a babért, és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a borsot, egy petrezselyem-ágat, egy kis szerecsendiót, és az egészet másfél órán át főzzük, közben leszedjük a habját.
4.) A répát megtisztítjuk, a pórét darabokra vágjuk. A fél zellergumót megtisztítjuk és 6 darabra vágjuk. A feldarabolt zöldséget a levesbe tesszük, és kb. 1/2 óráig főzzük.
5.) Az olívaolajból, az ecetből, a mustárból, a salátahagymából és a metélőhagymából pikáns vinaigrette-mártást keverünk.
6.) A húst kiemeljük a levesből, felszeleteljük, és előmelegített tálra tesszük az ököruszály darabokkal. Körülrakjuk a főtt zöldségekkel. Mártást, apró sós uborkát adunk hozzá, a hússzeleteket megszórjuk sóval.


Ugrás a tetejére

Vissza