Tojásos ételek

Az oldalon 15 recept található.





Tojásos ételek

A hús után talán a legtáplálóbb étel a tojás, de annál sokkal gyorsabban és rövidebb időn belül készíthetünk belőle laktató ínyencségeket.
Reggel sietünk a munkába, mit együnk? Bundáskenyeret, tojásrántottát, ha gondoljuk, hogy nem lesz időnk ebédelni. Esetleg lágytojást vajas pirítóssal, ha üzleti ebédre vagyunk hivatalosak, és este, ha szintén időzavarban vagyunk és éhes a család, jól jön a tojásos nokedli, mert salátával harminc perc alatt az asztalon gőzölög, a család apraja-nagyja legnagyobb megelégedésére, és viszonylag még olcsó is.
Tanuljuk meg mindezeket elkészíteni!

Spanyol rántotta


Típus: Tojásételek

Hozzávalók:50 dkg paradicsom, 2 vöröshagyma, l0 dkg bacon-szalonna, 3 ek olaj, 6 tojás, l dl tejszín, só, fekete bors, petrezselyemzöld, olajbogyó. A leforrázott, meghámozott paradicsomokat felszeleteljük. A felkockázott szalonnán a hagymát üvegesre pírijuk, majd a felvert tojásokat a tejszínnel együtt ráöntjük, a fűszerekkel ízesítjük. A paradicsom és olajbogyó szeleteket rátesszük, s néhány percre a sütőbe helyezzük. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

 

Gyümölcsös-túrós omlett


Típus: Tojásételek

Hozzávalók: 6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó vanília krémpor, 50 dkg tehéntúró, reszelt citromhéj, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj A mártáshoz: 2,5 dl meggylé, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 30 dkg mélyhűtött málna, ribizli, meggy Elkészítése: ? A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük. A pudingport, a túrót és a reszelt citromhéjat hozzákeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a masszához, keverjük. ? 1 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a massza felét elterítjük benne. Előmelegített sütőben (200 C-on, 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük. A tészta másik felét ugyanígy megsütjük. ? A meggylevet a cukorral felforraljuk. A pudingport 2 evőkanál vízzel simára keverjük és a meggyléhez keverjük. A mélyhűtött gyümölcsöt hozzáadjuk. ? Az omlettet darabokra vágjuk, porcukorral megszórjuk, és a gyümölcsmártással tálaljuk. Tipp: Ha nincs mélyhűtött gyümölcs otthon, málna- vagy eperdzsemből is elkészíthetjük a gyümölcsmártást.



Bundás kenyér reggelire: (4 személy részére)

Hozzávalók:
8 fél szelet szikkadt kenyér 2 db felvert tojás 1 dl tej só, bors, egyéb ízesítők ízlés szerint 3 dl fözőolaj 5 dkg reszelt sajt (száraz)

Elkészítése:
A tojásokat verjük fel egy mélytányérban a hozzáöntött tejjel és ízesítőkkel, majd az ujjnyi vastag kenyérszeleteket forgassuk meg benne. A felforrósított olajban, először az egyik, majd a másik felét aranysárgára sütjük, papírszalvétára szedve leszárítjuk a fölösleges olajtól. Még melegében a reszel sajtot rászórjuk, hogy ráolvadjon. Citromos teával tálaljuk.

 

  • Tojásrántotta gazdagon: (2 személyre)

    Hozzávalók:
  • 1 fej kisebb vöröshagyma szeletelve
  • 2 db kicsumázott fehérpaprika karikázva
  • 2 db kisebb paradicsom cikkelyezve
  • 1 pár virsli, vagy debreceni kolbász karikára vágva
  • 5 dkg füstöl szalonna apróra csíkozva
  • só, bors, majoránna ízlés szerint
  • 4 db felveret tojás

    Elkészítése:
    A felcsíkozott szalonnát pici vízen megolvasztjuk, majd a szeletelt hagymát félig megpirítjuk rajta és a paprika és paradicsom szeleteket hozzákeverjük, és tovább dinszteljük. A megüvegesedett szalonnás zöldséghez a felkarikázott virslit, vagy kolbászt hozzáadjuk, összekeverjük azzal, majd a felvert fűszerezett tojást ráöntjük és addig tartjuk keverés mellet a lángon, míg egy kocsonyás, étvágygerjesztő ételt nem kapunk. Ínyencek a tetejére szórhatnak pirospaprikát. Citromos teával kitűnő egytál étel.
  • Tejfölős sült tükörtojás: (4 személy részére)

    Hozzávalók:
  • 8 db vékony szelet gépsonka
  • 8 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg vaj, vagy olaj
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • só, bors ízlés szerint
  • 8 dkg reszelt sajt (száraz)

    Elkészítése:
    Vajjal kikent tűzálló tálba 2 dl tejfölt öntünk. Megszórjuk egy evőkanál zsemlemorzsával, ízesítjük, majd rátesszük az összegöngyölt sonkaszeleteket, és erre ütjük a tojásokat. A tojásokat a felütés előtt tegyük langyos vízbe, mert ha úszik a víz tetején, akkor a tojás nem friss, hanem záp.
    A maradék tejfölt a tojásokra tesszük, és ismét megszórjuk zsemlemorzsával, majd addig sütjük, míg ínycsiklandozó ételt nem kapunk. Vigyázzunk, hogy a tojás sárgája híg maradjon!
  • Tojásos nokedli: (4 személy részére)

    Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl hidegvíz
  • 5 dkg vaj
  • 8 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • só, bors ízlés szerint

    Elkészítése:
    1. A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd a tojásokat hozzáadjuk. Utána a vízzel összegyúrjuk, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Egy nagyobb lábasba vizet töltünk, kissé megsózzuk és fölforraljuk.
    2. A galuska szaggatásának egyik módja, hogy a tésztát apródonként egy - lehetőleg nyeles - vágódeszkára szedjük, azután vízbe mártott késsel (annak is a fokával) a forró vízbe „aprítjuk”.
    3. A másik lehetőség, hogy a masszát egy lyukacsos galuskaszaggatóba töltjük, a lábasra rögzítjük, és fakanállal vagy az erre szolgáló eszközzel a lyukon átnyomjuk. Közben a galuskát többször megkeverjük, nehogy a 'szemek' összeragadjanak. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. Utána a galuskát leszűrjük, majd jól lecsöpögtetjük.
    4. Egy nagyobb lábasban a vajat fölolvasztjuk és a galuskát beleforgatva megforrósítjuk. A tojásokat egy tálban kissé fölverjük, a tejföllel simára keverjük, csipetnyit sózzuk, azután a galuskára öntjük. Néhányszor megkeverve addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik, de az sem baj, ha kissé megsül. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk. Fejes saláta illik hozzá.