Szárnyasok

Az oldalon 30 recept található.





[1] [2] [3]

Borsos csirke sütőben


Típus: Szárnyasok

1 konyhakész egész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj, 1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, só, durvára őrölt fekete bors A csirkét nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt fekete borssal és leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A húsdarabokat a pácból kivesszük, besózzuk, majd áttesszük egy tűzálló tálba. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük és felforraljuk. A csirkére öntjük, és forró sütőben megsütjük. Kukoricás rizzsel kínáljuk. Tipp: Vörös borral még jobb, valamint lehet a tepsibe a husi mellé krumplit is tenni, akkor egyszerűbb a dolog, nem kell még külön főzőcskézni.

CSIRKEHÚS KOCKÁK UBORKAMÁRTÁSBAN


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 2 ecetes uborka, 1 csokor kapor, 2 dl kefír, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só és törött fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt koriander. A csirkemellet kicsontozom, lebőrözöm, és kis kockákra vágom, majd a húsleveskockából készített 5 dl lében megfőzöm. Ha már puha, hozzáteszem az almareszelőn lereszelt ecetes uborkát, ezután megfűszerezem a sóval, a borssal és a korianderrel. A kefirben simára kevert lisztet és a finomra vágott kaprot a forrásban levő ételbe keverem. Állandó kavargatás közben jól kiforralom. Sós vízben főtt burgonyával vagy apróra tördelt makarónival kínálom.


Gesztenyés jércemell


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 db csontos csirkemell, 10 dkg cukor nélküli gesztenye 1 db tejben áztatott zsemle, 3 db tojás, só, őrölt fekete bors, gyömbér 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg dió Rostonsült gyümölcsök: 25 dkg sütőtök, 20 dkg őszibarack 15 dkg szemes gesztenye, 10 aszalt szilva, narancs olaj a sütéshez Az édesítés nélküli gesztenyemasszát jól összedolgozzuk a hússal, az áztatott zsemlével és a felsorolt fűszerekkel. A csirkemellet felszúrjuk, óvatosan megklopfoljuk, így nagyobb lesz a megtölthető üreg. A tölteléket habzsákba töltjük, de kanállal is megtölthetjük a csirkemelleket. Hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. Lisztbe, tojásba és diós zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Az aszalt gyümölcsöket borban felfőzzük, majd a többi gyümölccsel együtt megpirítjuk. Tálalásnál felszeleteljük a töltött csirkemellet, körte alakú burgonyakrokettet adunk hozzá, a gyümölcsraguk mellétesszük.


Katalán csirke (4 személy)


Típus: Szárnyasok

4 db csontozott, bőr nélküli csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 20 fekete olíva bogyó kimagozva, 1 db pirosra színeződött zöldpaprika, 35 dkg mélyhűtött zöldborsó, 30 dkg rizs, 1 evőkanál aprított friss bazsalikom, 400 g konzerv hámozott paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, fekete bors, olívaolaj, babérlevél. A csirkét meg kell sütni aranybarnára olívaolajban. Ki kell venni, lecsöpögni és félretenni. Ebbe a lábasba tesszünk egy kis olajat és fokhagymát átzúzva illetve a vöröshagymát felaprítva megpároljuk. Rátesszük a vékony szeletekre vágott paprikát és tovább pároljuk. Rátesszük a paradicsomkonzerv levét, a felaprított paradicsomdarabokat és felöntjük 1,5 dl csirkelevessel (lehet kockából) só, bors és a bazsalikom megy még bele és egy darab babérlevél. Mikor már puhul a paradicsom, beleöntjük a megmosott rizst, és ha már félig megfőtt a zöldborsót. Ha esetleg elfő nagyon a lé paradicsomlével fel, lehet önteni. Amikor készen van egy kicsit híg kása állapotú. Ha minden megfőtt beletesszük a csirkét és az olivát és ezzel összetottyantjuk és már kész is. Jól megy hozzá a pirítós. Friss, energia dús szerintem télre való nyárias étel.


BORSOS, PAPRIKÁZOTT CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 egész csirke (kb. 1 kg-os), 2 dl tejföl, 1 csöves, csípős paprika (aki nem szereti, tegyen bele édes paprikát), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál chilipor, Ízlés szerint törött fekete bors és só. A megtisztított csirkét darabjaira vágom, megsózom, és a felhevített olajon mindkét oldalán jól átsütöm. A serpenyőből kivéve melegen tartom. A visszamaradt zsiradékban megpirítom a finomra vágott, megmosott paprikát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát, a chilliport, a borsot. Végül az egészet beleöntöm a tejfölbe. Ízlés szerint megsózom, és leöntöm vele a csirkedarabokat. Előmelegített, forró sütőben, nem túl erős lángon 25 percig sütöm. Nagyon finom mellé a palacsintatésztában megsütött kissé éretlen, zöld banán vagy ananászbefőtt, esetleg kimagozott meggy vagy cseresznye. Aki idegenkedik a gyümölcskörettől, az burgonyapürét és sok salátát kínáljon hozzá.


Mandulával töltött csirke


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 12 dkg mandula, 3 db zsemle, 2 db tojás, 6 dkg vaj, 3 g őrölt fehér bors, 3 g gyömbér, 1,20 kg egész csirke, 5 cl olaj, só. A mandulát leforrázzuk, héját eltávolítjuk, és vékony szeletekre aprítjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A tojássárgáját a vajjal habosra keverjük, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlét és a vágott mandulát. Jól összekeverjük, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Az így elkészített tölteléket nyomózsákba tesszük. A csirke bőrét fellazítjuk, majd a tölteléket a bőr alá tökjük. A szárnyast kívül-belül megsózzuk, lábait összekötözzük, és tepsibe rakjuk. Forró olajjal leöntjük és megsüljük. Köretnek párolt rizst és szalmaburgonyát adunk mellé.


Solti tűzdelt csirke


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 kisebb egész csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, fél dl olaj, 1 vöröshagyma, só, 1 evőkanál fekete bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz A sót, borsot, pirospaprikát összekeverjük, és megforgatjuk benne a vékony csíkokra vágott szalonnát. Ezzel, valamint a szálkásra vágott fokhagymával megtűzdeljük a csirkét, és megsózzuk. Forró olajban, kevés vízzel, a hagymával, sütőben puhára pároljuk, pirosra sütjük. A zsírjában megpirítjuk a lisztet, a paradicsompürét, 3 dl vízzel felöntve megsózzuk, és beforraljuk. Ezt a mártást a feldarabolt pecsenyére öntjük.

Szalonnás tuzdelt pulykamell


Típus: Szárnyasok

60 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej fokhagyma (nem tévedés!), ízlés szerint só és törött fehér bors.
A tömör pulykamellet surun megtuzdelem a hosszú csíkokra vagdalt füstölt szalonna felével és a megtisztított fokhagymagerezdekkel. A maradék szalonna apróra vágott darabkáit alufóliára teszem, ráfektetem a kívülrol megsózott, megborsozott pulykamellet és lazán becsomagolom. Elomelegített, forró sütoben egy órán keresztül párolom. Ezután az alufóliából kibontom, felszeletelem, saját pecsenyelevével körülöntöm, és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá. Nagyon finom almamártással vagy burgonyalángossal.
Elkészítési ideje: 80 perc


Sukiyaki


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 30 dkg filézett, lebőrözött csirkemell, 3 szál újhagyma, 1/2 zellergumó, 2 sárgarépa, 15 dkg gomba, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg paraj, 10 dkg fejes saláta, 3 evőkanál olaj, 1 dl húsleves, 1 evőkanál paradicsomszósz, só. Elkészítése: A csirkehúst vágjuk nagyon vékony csíkokra, úgyszintén az összes zöldséget, beleértve az újhagymát is. Hevítsük fel a serpenyőben az olajat, szórjuk rá a csirkehúst, állandó kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá az összes zöldségcsíkot és gyors, állandó keverés közben pirítsuk át az egyveleget. Öntözzük meg kevés húslevessel, keverjük bele a paradicsompürét, majd három perc tálaljuk egyszerű, párolt rizzsel válhatunk. A csirkemell helyett halat is használhatunk.

Különleges csirke


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 egész csirke, vagy két egész mell, 1 fej vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 kis doboz sűrített paradicsomszósz (kb. 3 evőkanál), 1 dl olaj, 1 ek ételízesítő, só, őrölt fekete bors, majoránna ízlés szerint Elkészítés: Hagymát, fokhagymát, vágja, apróra vagy reszelje le. Keverje el az olajjal, a kefirrel, és a paradicsompürével. Ízesítse sóval, borssal, majoránnával, Vegetával. A csirkét darabolja fel, majd forgassa bele a keverékbe, fedje le fóliával és hagyja pihenni egy éjszakán át a hűtőszekrényben. Tegye a húsdarabokat olajjal kikent tepsire, öntse rá a keveréket és fedje le alufóliával. Süsse így magas hőfokon 30 percig, majd vegye le a fóliát, mérsékelje közepesre a hőmérsékletet és süsse még 20 percig, vagy amíg megpirul. Rizzsel vagy krumplipürével tálalja.

Egészben sült csirkemell gyümölcs köntösben


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell, 1 üveg őszibarackbefőtt, 1 üveg meggybefőtt, 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt, 1 üveg ananászbefőtt, 4 dkg KNORR Delikát ételízesítő Extra, 3 dkg vaj, 1 dl étolaj, őrölt fahéj, vaníliás cukor, szűrt citromlé A megmosott, lecsepegtetett, filézett csirkemelleket bedörzsöljük ételízesítővel, majd gyakori locsolgatás mellett pirosra sütjük. Közben a gyümölcsbefőtteket leszűrjük, kisebb darabokra vágjuk, a meggyet kimagozzuk. Kevés olvasztott vajon a gyümölcsöket lepároljuk, ízesítjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral, szűrt citromlével. A csirkemellek mellé elosztva, azonnal tálaljuk.


FAHÉJAS CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 25 dkg friss paradicsom, 1 dl száraz fehérbor, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, kis fej vöröshagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors. A megtisztított csirkét feldarabolom és megsózom. Az olajon először a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, majd a csirkedarabokat erős lángon, hirtelen átsütöm. Ha a hús mindkét oldala megpirult, a zsiradékból kiveszem és melegen tartom. Helyére a hámozott, felszeletelt paradicsomot rakom. Amikor a paradicsom már összeesett, visszateszem a húst a mártásba. Aláöntöm a bort és a tejszínt, a fahéjjal, a borssal fűszerezem és megsózom. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Párolt rizs a hozzáillő köret.

SÁFRÁNYOS CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 teáskanál sáfrányos szeklice (gyógynövényboltban kapható) vagy mokkáskanálnyi valódi sáfrány, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi szárított paradicsompaprika-kocka, 1/2 dl borecet, 1 teáskanál citromfű, ízlés szerint só és törött fehér bors. A tisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát a vajon megfuttatom, majd ráteszem a tisztított, darabokra vágott csirkehúst. Erős tűzön mindkét oldalát lepirítom. Közben 1/2 dl vizet forralok, beledobom a sáfrányos szeklicét, és 5 percig forralom. (Szép színét így adja ki legkönnyebben.) Ezután nagyon finom szűrőn átszűröm és csak a levét, használom fel. (A sáfrányt azonmód használom.) A hús alá öntöm a sáfrányos levet, megszórom a többi fűszerrel, beleöntöm a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a paradicsompaprika-kockát. Hozzáöntök még 1 1/2 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ha a hús puha, zsírjára sütöm és apróra tört tejfölös-sajtos főtt spagettival kínálom.


Zöldséges csirketekercs


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 kis fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, só, reszelt szerecsendió, 2 babérlevél, a töltelékhez: 7-8 dkg füstölt sonka, 2-3 szál sárgarépa, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg konzerv csemege kukorica, 1,5 dl tejszín, 2 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, só, fekete bors, 1 cs. snidling. A kicsontozott csirkemellből 4 szeletet formálunk. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A töltelékhez a zsemlemorzsát a tejszínbe keverjük, és 10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. Közben a sonkát apróra vágjuk, a sárgarépát karikára, metélőhagymát apróra. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tojássárgájákat a vajjal habosra keverjük, és a zsemlemorzsához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a borsot, a kukoricát, sárgarépát, snidlinget, sonkát. Végül óvatosan a tojások habbá vert fehérjét. A hússzeleteket egyenként alufólia lapra fektetjük, a töltelékből mindegyik közepére hosszában egy csíkot halmozunk, majd a húst úgy tekerjük össze, hogy a tölteléket éppen körülölelje. Szorosan az alufóliába csomagoljuk, és a tekercseket tepsibe fektetjük. A húsleveskockát 2 dl vízben feloldjuk, az alufóliás csomagok köré öntjük, a megtisztított hagymát meg a babérleveleket mellédobjuk. Forró sütőbe tolva, de csak közepes lánggal, 35-40 percig pároljuk. Ha közben elfőne a levét, vízzel pótoljuk. Kibontjuk a csomagokat és tetejére vajat morzsolva, visszatoljuk a sütőbe annyi időre, hogy megpiruljon, és a leve besűrűsödjön. (Mexikói zöldségkeverék is jó hozzá.)


Narancsos frissen sült


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 5 narancs, 1 ek. cukor, liszt, 1 kupica konyak, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin, só bor A kicsontozott csirkemell szeleteket megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és margarinon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A hússzeleteket forró tálra szedjük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban két narancs lereszelt sárga héjat kissé megfuttatjuk, a cukrot beletesszük, és enyhén megpirítjuk, vigyázva nehogy odakapjon. Egy narancslevet rácsavarjuk, majd a szeletekre bontott narancsokat belerakva, egy kissé megpároljuk. Végül a konyakot és a tejszint beleöntjük, de ezzel már nem forraljuk fel. A mártást a húsra öntve tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.

 

CSODÁLATOS CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 10 dkg császárszalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka, 2 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 4 húsos, vastag zöldpaprika, 4 kicsi, kemény paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors. A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A császárszalonnát apróra kockázom, zsírját kisütöm (a pörcöt a zsírban hagyom) és a tisztított, finomra metélt vöröshagymát üvegesre pirítom rajta. Ezután a csirkedarabokat a hagymás zsírra teszem, és mindkét felükön átsütöm, majd a serpenyőből kiveszem és félreteszem. A visszamaradt hagymás zsírral összekeverem a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt és egy dl tejszínt. Ízlés szerint sózom, borsozom és a húst visszatéve, fedő alatt félpuhára párolom. Ekkor hozzárakom a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát, majd készre főzöm. Közben gyakran rázogatom az edényt, hogy le ne égjen. Ha már puha a hús, hozzáteszem a kockákra vágott főtt sonkát és a paradicsomot. Jól összeforralom, a maradék tejszínnel meglocsolom, majd a lángot elzárom alatta. Vajas galuskával és kovászos uborkával a legfinomabb paprikás csirke, amit valaha is ettem!

Csirke katalán módra


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 egész csirke, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 60 dkg vegyes gyümölcs (vagy csak friss, vagy csak befőtt), 1 késhegynyi törött szegfűszeg, 1 késhegynyi törött fahéj, só, 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve, 1,5 dl száraz fehérbor. A csirkét darabjaira vágjuk, majd megsózzuk és szorosan egymás mellé tesszük egy nagy tepsire. Egy evőkanál olajjal bekenjük a húsdarabok tetejét, és előmelegített forró sütőben erős lángon pirosra sütjük. Ezután megfordítjuk, a maradék olajjal bekenjük a húsok másik oldalát is, és ugyancsak megsütjük. Közben a gyümölcsöket szükség szerint megtisztítjuk, kimagozzuk (vagy csak leszűrjük) és felaprítjuk. A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a fűszereket, és a gyümölcsöt rátesszük. Éppen csak megfuttatjuk rajta, meglocsoljuk a citromlével, majd ráöntjük a bort. Jól összeforraljuk, ezután a csirkedarabokat leöntjük a gyümölcsraguval.

Szalonnába tekert csirkemell


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 6 egész csirkemell, 12 vékony szelet császárszalonna, só, fekete bors, őrölt fekete bors, enyhén csípős őrölt pirospaprika, kevés olívaolaj. A csontról kétoldalt lefejtjük a húst. Így tizenkét fél csirkemellet kapunk. Zsírtalanítjuk a húst. Ha a melldarabok vastagok, akkor kicsit klopfolhatjuk. Besózzuk, majd egy órát állni hagyjuk. Utána őrölt fekete borssal és csípős paprikával bedörzsöljük, betekerjük a húsokat a vékony szelet szalonnákba. Két-három óráig nem légmentesen zárt edényben újra állni hagyjuk, majd parázs felett, rostlapon lassan süssük, hogy ne csak a szalonna süljön meg, de a mell belseje is, s hogy a szalonna zsírja átjárja a mellet. Sütés közben néha olívaolajjal átkenjük. Köretnek kiválóak a rostlapon sült, vékony szeletekre vágott zöldségek: paradicsom, paprika, padlizsán, cukkíni (melyeket sütés közben morzsolt bazsalikommal szórunk meg). Tálalás előtt csípős barbecue szósszal kenjük be a húsokat. Káposztasalátát vagy kovászos uborkát kínáljunk hozzá.



Mandulás csirkecomb


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb, 5 dkg mandula, 1 dl tejszín, 2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál citromlé, fekete bors cukor, só A csirkecombot a forgónál elvágjuk, és megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, és azon a csirkecombot átpirítjuk. Aláöntünk egy pohár vizet, belemorzsoljuk a leveskockát, beletesszük a borsot, és rálocsoljuk a citromlevet. Fedő alatt a húst puhára pároljuk, majd óvatosan kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt pecsenyelevet beforraljuk, rászórjuk a héjától megtisztított és durvára vágott mandulát. Piros barnára pirítjuk, ráöntjük a liszttel elkevert tejet és a tejszínt. Kevergetve jól összeforraljuk, és sűrűre főzzük. A mártásba tesszük a combokat, és felforraljuk.


Tejfölöscsirke

Hozzávalók:

1 kg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
tejföl
pirospaprika, őröltbors, só
2 evőkanál pörköltalap


Elkészítése:


A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön. A végén tejföllel dúsítjuk.
Köretnek: pld. nokedlit

Tyúkpaprikás



Hozzávalók:

1,1/2 kilós tyúkhús
zsiradék
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 fehérpaprika, 1 paradicsom
kávés kanál sűrített paradicsom
csipetnyi majoránna
őrölt bors, só
pirospaprika, vörösbor


Elkészítése:


A tyúkot feldaraboljuk, megmossuk. A zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a húst, fűszereket és felöntjük vörösborral, vízzel. Mikor már fő rátesszük a karikára vágott paradicsomot, paprikát. Végül a sűrített paradicsomot. A tyúk korától függően 2-2 2/1 óráig főzzük. Galuskával, főtt burgonyával tálaljuk

.
Csirkepaprikás


Hozzávalók:

1 dg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika, őröltbors, só
2 evőkanál *pörköltalap*


Elkészítése:


A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön. Köretnek: pld. nokedlit

Sült csirkecomb


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkecomb, 5 teáskanálnyi sárgabaracklekvár, 2 evőkanál gyümölcsecet, fekete bors, só, 2-2 késhegynyi rozmaring és majoránna. Elkészítése: A csirkecombokat hideg vízben jól mossuk meg, majd töröljük szárazra. Fűszerezzük be mindkét oldalán, és süssük pirosra. Sütés közben elkészíthetjük a lekvárból, ecetből és fűszerekből álló keveréket, amellyel a combokat bekenjük, s még rövid ideig tovább sütjük azokat. A húshoz vajon párolt csemegekukoricát, sült csemegekukoricát vagy sült krumplit tálalhatunk. Jó idő esetén ezt is készíthetjük grill változatban!

CSÍPŐS CSIRKEMELL


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell, 2 dl joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 hosszú csöves csípős paprika, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fehér bors. A csirkemelleket kicsontozom, bőrüket lehúzom, a húst vékony csíkokra metélem, majd a forró olajon állandó keverés közben fehéredésig pirítom. Azután rászórom a lisztet, hozzáteszem a megmosott, nagyon vékonyra karikázott csípős paprikát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. Megsózom, megborsozom, és néhány percig együtt pirítom. Ezután ráöntöm a joghurtot és fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom, végül zsírjára sütöm (sűrű legyen a mártás alatta). Burgonyalángos vagy petrezselymes párolt rizs illik mellé.

SZALONNÁS-PARADICSOMOS CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 nagyobb egész csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg kemény paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1-1 teáskanál rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint cukor és só. A csirkét tisztítás után feldarabolom, és az olajjal kikent lapos tűzálló tálba egymás mellé teszem. Mindkét oldalát jól megsózom, rászórom a fűszereket és minden húsdarabra, hajszálvékonyra vágott, nagy szelet füstölt szalonnát borítok. Rámorzsolom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd sózott tejföllel lelocsolom. A tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm. Ezután leveszem róla a fedőt, köré rakom a meghámozott, gerezdekre vágott paradicsomot, rálocsolom a saját pecsenyelevét és fedetlenül 10 percig, sütöm. Párolt rizst kínálok mellé. Tálaláskor még reszelt sajttal is meg lehet szórni.

ZÖLDBORSÓVAL TÖLTÖTT CSIRKE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 60-.80 dkg-os egész csirke, fel kg zöldborsó, petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 áztatott zsemle, só, fekete bors, reszelt szerecsendió, kevés vaj vagy olaj. A csirkét kívül-belül besózzuk. A zöldborsót sós vízben puhára pároljuk. A kicsavart zsemléhez adjuk a tojást, a fűszereket, a borsó felét egészben, másik felét ledarálva. Összedolgozzuk, s megtöltjük vele a csirkét. A kimaradt tölteléket mellé tesszük. Kevés vizet és zsiradékot adunk hozzá, alufóliával betakarjuk, a sütőben 30-45 percig sütjük. Az utolsó 5 percben fólia nélkül pirítjuk. Rövid pihentetés után négy részre vágjuk. Vegyes zöldséggel, esetleg párolt rizzsel tálaljuk.



Csirkemell mogyoróbundába


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 2 tojás, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. étkezési keményítő, 15 dkg tisztított amerikai mogyoró, fekete bors. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat egy talban fölverjük és a szójamártást meg a keményítőt simára, keverjük benne. A hússzeleteket ebbe e pácba forgatjuk, és legalább fél óráig pihentetjük. Közben a mogyorót durvára törjük. A húst lecsöpögtetjük, kissé megborsozzuk, majd a tört mogyoróban megforgatjuk. Egy serpenyőben olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük, végül szalvétára szedjük, ami a fölösleges zsiradékot felitatja.