SzárnyasokAz oldalon 30 recept található. |
Borsos csirke sütőben
Típus: Szárnyasok
1 konyhakész egész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1
gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj, 1 babérlevél, 3
szem szegfűszeg, só, durvára őrölt fekete bors A csirkét
nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt
fekete borssal és leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe
állítjuk. A húsdarabokat a pácból kivesszük, besózzuk,
majd áttesszük egy tűzálló tálba. Megforrósított olajon
üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott
fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük
a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük
és felforraljuk. A csirkére öntjük, és forró sütőben megsütjük.
Kukoricás rizzsel kínáljuk. Tipp: Vörös borral még jobb,
valamint lehet a tepsibe a husi mellé krumplit is tenni, akkor
egyszerűbb a dolog, nem kell még külön főzőcskézni.
CSIRKEHÚS KOCKÁK
UBORKAMÁRTÁSBAN
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 2 ecetes uborka, 1 csokor kapor,
2 dl kefír, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál liszt, ízlés
szerint só és törött fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt
koriander. A csirkemellet kicsontozom, lebőrözöm, és kis kockákra
vágom, majd a húsleveskockából készített 5 dl lében megfőzöm.
Ha már puha, hozzáteszem az almareszelőn lereszelt ecetes
uborkát, ezután megfűszerezem a sóval, a borssal és a
korianderrel. A kefirben simára kevert lisztet és a finomra vágott
kaprot a forrásban levő ételbe keverem. Állandó kavargatás
közben jól kiforralom. Sós vízben főtt burgonyával vagy apróra
tördelt makarónival kínálom.
Gesztenyés jércemell
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 2 db csontos csirkemell, 10 dkg cukor nélküli
gesztenye 1 db tejben áztatott zsemle, 3 db tojás, só, őrölt
fekete bors, gyömbér 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg
dió Rostonsült gyümölcsök: 25 dkg sütőtök, 20 dkg őszibarack
15 dkg szemes gesztenye, 10 aszalt szilva, narancs olaj a sütéshez
Az édesítés nélküli gesztenyemasszát jól összedolgozzuk a
hússal, az áztatott zsemlével és a felsorolt fűszerekkel. A
csirkemellet felszúrjuk, óvatosan megklopfoljuk, így nagyobb
lesz a megtölthető üreg. A tölteléket habzsákba töltjük,
de kanállal is megtölthetjük a csirkemelleket. Hústűvel vagy
fogpiszkálóval összetűzzük. Lisztbe, tojásba és diós
zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Az aszalt
gyümölcsöket borban felfőzzük, majd a többi gyümölccsel
együtt megpirítjuk. Tálalásnál felszeleteljük a töltött
csirkemellet, körte alakú burgonyakrokettet adunk hozzá, a gyümölcsraguk
mellétesszük.
Katalán csirke (4 személy)
Típus: Szárnyasok
4 db csontozott, bőr nélküli csirkemell, 2 gerezd fokhagyma,
20 fekete olíva bogyó kimagozva, 1 db pirosra színeződött zöldpaprika,
35 dkg mélyhűtött zöldborsó, 30 dkg rizs, 1 evőkanál aprított
friss bazsalikom, 400 g konzerv hámozott paradicsom, 1 közepes
fej vöröshagyma, só, fekete bors, olívaolaj, babérlevél. A
csirkét meg kell sütni aranybarnára olívaolajban. Ki kell
venni, lecsöpögni és félretenni. Ebbe a lábasba tesszünk
egy kis olajat és fokhagymát átzúzva illetve a vöröshagymát
felaprítva megpároljuk. Rátesszük a vékony szeletekre vágott
paprikát és tovább pároljuk. Rátesszük a paradicsomkonzerv
levét, a felaprított paradicsomdarabokat és felöntjük 1,5 dl
csirkelevessel (lehet kockából) só, bors és a bazsalikom megy
még bele és egy darab babérlevél. Mikor már puhul a
paradicsom, beleöntjük a megmosott rizst, és ha már félig
megfőtt a zöldborsót. Ha esetleg elfő nagyon a lé
paradicsomlével fel, lehet önteni. Amikor készen van egy
kicsit híg kása állapotú. Ha minden megfőtt beletesszük a
csirkét és az olivát és ezzel összetottyantjuk és már kész
is. Jól megy hozzá a pirítós. Friss, energia dús szerintem télre
való nyárias étel.
BORSOS, PAPRIKÁZOTT CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 egész csirke (kb. 1 kg-os), 2 dl tejföl, 1 csöves,
csípős paprika (aki nem szereti, tegyen bele édes paprikát),
3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál
chilipor, Ízlés szerint törött fekete bors és só. A
megtisztított csirkét darabjaira vágom, megsózom, és a
felhevített olajon mindkét oldalán jól átsütöm. A serpenyőből
kivéve melegen tartom. A visszamaradt zsiradékban megpirítom a
finomra vágott, megmosott paprikát, majd a tűzről lehúzva
elkeverem benne a pirospaprikát, a chilliport, a borsot. Végül
az egészet beleöntöm a tejfölbe. Ízlés szerint megsózom,
és leöntöm vele a csirkedarabokat. Előmelegített, forró sütőben,
nem túl erős lángon 25 percig sütöm. Nagyon finom mellé a
palacsintatésztában megsütött kissé éretlen, zöld banán
vagy ananászbefőtt, esetleg kimagozott meggy vagy cseresznye.
Aki idegenkedik a gyümölcskörettől, az burgonyapürét és
sok salátát kínáljon hozzá.
Mandulával töltött csirke
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 12 dkg mandula, 3 db zsemle, 2 db tojás, 6 dkg
vaj, 3 g őrölt fehér bors, 3 g gyömbér, 1,20 kg egész
csirke, 5 cl olaj, só. A mandulát leforrázzuk, héját eltávolítjuk,
és vékony szeletekre aprítjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk,
majd jól kinyomkodjuk. A tojássárgáját a vajjal habosra
keverjük, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt gyömbérrel
ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlét és a vágott mandulát. Jól
összekeverjük, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Az így
elkészített tölteléket nyomózsákba tesszük. A csirke bőrét
fellazítjuk, majd a tölteléket a bőr alá tökjük. A szárnyast
kívül-belül megsózzuk, lábait összekötözzük, és tepsibe
rakjuk. Forró olajjal leöntjük és megsüljük. Köretnek párolt
rizst és szalmaburgonyát adunk mellé.
Solti tűzdelt csirke
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 2 kisebb egész csirke, 10 dkg füstölt szalonna,
1 evőkanál liszt, fél dl olaj, 1 vöröshagyma, só, 1 evőkanál
fekete bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál
paradicsomszósz A sót, borsot, pirospaprikát összekeverjük,
és megforgatjuk benne a vékony csíkokra vágott szalonnát.
Ezzel, valamint a szálkásra vágott fokhagymával megtűzdeljük
a csirkét, és megsózzuk. Forró olajban, kevés vízzel, a
hagymával, sütőben puhára pároljuk, pirosra sütjük. A zsírjában
megpirítjuk a lisztet, a paradicsompürét, 3 dl vízzel felöntve
megsózzuk, és beforraljuk. Ezt a mártást a feldarabolt
pecsenyére öntjük.
Szalonnás tuzdelt pulykamell
Típus: Szárnyasok
60 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej
fokhagyma (nem tévedés!), ízlés szerint só és törött fehér
bors.
A tömör pulykamellet surun megtuzdelem a hosszú csíkokra
vagdalt füstölt szalonna felével és a megtisztított
fokhagymagerezdekkel. A maradék szalonna apróra vágott darabkáit
alufóliára teszem, ráfektetem a kívülrol megsózott,
megborsozott pulykamellet és lazán becsomagolom. Elomelegített,
forró sütoben egy órán keresztül párolom. Ezután az alufóliából
kibontom, felszeletelem, saját pecsenyelevével körülöntöm,
és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá. Nagyon finom
almamártással vagy burgonyalángossal.
Elkészítési ideje: 80 perc
Sukiyaki
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 30 dkg filézett, lebőrözött csirkemell, 3 szál
újhagyma, 1/2 zellergumó, 2 sárgarépa, 15 dkg gomba, 10 dkg
kelkáposzta, 10 dkg paraj, 10 dkg fejes saláta, 3 evőkanál
olaj, 1 dl húsleves, 1 evőkanál paradicsomszósz, só. Elkészítése:
A csirkehúst vágjuk nagyon vékony csíkokra, úgyszintén az
összes zöldséget, beleértve az újhagymát is. Hevítsük fel
a serpenyőben az olajat, szórjuk rá a csirkehúst, állandó
kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá az összes
zöldségcsíkot és gyors, állandó keverés közben pirítsuk
át az egyveleget. Öntözzük meg kevés húslevessel, keverjük
bele a paradicsompürét, majd három perc tálaljuk egyszerű, párolt
rizzsel válhatunk. A csirkemell helyett halat is használhatunk.
Különleges csirke
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 egész csirke, vagy két egész mell, 1 fej vöröshagyma,
3-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint, 2 dl kefir vagy joghurt, 1
kis doboz sűrített paradicsomszósz (kb. 3 evőkanál), 1 dl
olaj, 1 ek ételízesítő, só, őrölt fekete bors, majoránna
ízlés szerint Elkészítés: Hagymát, fokhagymát, vágja, apróra
vagy reszelje le. Keverje el az olajjal, a kefirrel, és a
paradicsompürével. Ízesítse sóval, borssal, majoránnával,
Vegetával. A csirkét darabolja fel, majd forgassa bele a keverékbe,
fedje le fóliával és hagyja pihenni egy éjszakán át a hűtőszekrényben.
Tegye a húsdarabokat olajjal kikent tepsire, öntse rá a keveréket
és fedje le alufóliával. Süsse így magas hőfokon 30 percig,
majd vegye le a fóliát, mérsékelje közepesre a hőmérsékletet
és süsse még 20 percig, vagy amíg megpirul. Rizzsel vagy
krumplipürével tálalja.
Egészben sült csirkemell gyümölcs
köntösben
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell, 1 üveg őszibarackbefőtt,
1 üveg meggybefőtt, 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt, 1 üveg
ananászbefőtt, 4 dkg KNORR Delikát ételízesítő Extra, 3
dkg vaj, 1 dl étolaj, őrölt fahéj, vaníliás cukor, szűrt
citromlé A megmosott, lecsepegtetett, filézett csirkemelleket
bedörzsöljük ételízesítővel, majd gyakori locsolgatás
mellett pirosra sütjük. Közben a gyümölcsbefőtteket leszűrjük,
kisebb darabokra vágjuk, a meggyet kimagozzuk. Kevés olvasztott
vajon a gyümölcsöket lepároljuk, ízesítjük őrölt fahéjjal,
vaníliás cukorral, szűrt citromlével. A csirkemellek mellé
elosztva, azonnal tálaljuk.
FAHÉJAS CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 25 dkg friss
paradicsom, 1 dl száraz fehérbor, 1 csapott mokkáskanál őrölt
fahéj, kis fej vöröshagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, 2
dl tejszín, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött
fekete bors. A megtisztított csirkét feldarabolom és megsózom.
Az olajon először a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát
üvegesre pirítom, majd a csirkedarabokat erős lángon,
hirtelen átsütöm. Ha a hús mindkét oldala megpirult, a
zsiradékból kiveszem és melegen tartom. Helyére a hámozott,
felszeletelt paradicsomot rakom. Amikor a paradicsom már összeesett,
visszateszem a húst a mártásba. Aláöntöm a bort és a tejszínt,
a fahéjjal, a borssal fűszerezem és megsózom. Kis lángon,
gyakori kevergetés mellett puhára párolom, majd zsírjára sütöm.
Párolt rizs a hozzáillő köret.
SÁFRÁNYOS CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 1 nagy fej vöröshagyma,
5 dkg vaj, 2 teáskanál sáfrányos szeklice (gyógynövényboltban
kapható) vagy mokkáskanálnyi valódi sáfrány, 3 gerezd
fokhagyma, 2 evőkanálnyi szárított paradicsompaprika-kocka, 1/2
dl borecet, 1 teáskanál citromfű, ízlés szerint só és törött
fehér bors. A tisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát
a vajon megfuttatom, majd ráteszem a tisztított, darabokra vágott
csirkehúst. Erős tűzön mindkét oldalát lepirítom. Közben
1/2 dl vizet forralok, beledobom a sáfrányos szeklicét, és 5
percig forralom. (Szép színét így adja ki legkönnyebben.)
Ezután nagyon finom szűrőn átszűröm és csak a levét,
használom fel. (A sáfrányt azonmód használom.) A hús alá
öntöm a sáfrányos levet, megszórom a többi fűszerrel, beleöntöm
a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a
paradicsompaprika-kockát. Hozzáöntök még 1 1/2 dl vizet, és
fedő alatt puhára párolom. Ha a hús puha, zsírjára sütöm
és apróra tört tejfölös-sajtos főtt spagettival kínálom.
Zöldséges csirketekercs
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 kis fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka,
só, reszelt szerecsendió, 2 babérlevél, a töltelékhez: 7-8
dkg füstölt sonka, 2-3 szál sárgarépa, 5 dkg zöldborsó, 5
dkg konzerv csemege kukorica, 1,5 dl tejszín, 2 tojás, 12 dkg
zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, só, fekete bors, 1 cs. snidling. A
kicsontozott csirkemellből 4 szeletet formálunk. Sóval,
szerecsendióval fűszerezzük. A töltelékhez a zsemlemorzsát
a tejszínbe keverjük, és 10 percig állni hagyjuk, hogy
megduzzadjon. Közben a sonkát apróra vágjuk, a sárgarépát
karikára, metélőhagymát apróra. A zöldborsót sós vízben
megfőzzük, majd leszűrjük. A tojássárgájákat a vajjal
habosra keverjük, és a zsemlemorzsához adjuk. Sózzuk,
borsozzuk, és hozzáadjuk a borsot, a kukoricát, sárgarépát,
snidlinget, sonkát. Végül óvatosan a tojások habbá vert fehérjét.
A hússzeleteket egyenként alufólia lapra fektetjük, a töltelékből
mindegyik közepére hosszában egy csíkot halmozunk, majd a húst
úgy tekerjük össze, hogy a tölteléket éppen körülölelje.
Szorosan az alufóliába csomagoljuk, és a tekercseket tepsibe
fektetjük. A húsleveskockát 2 dl vízben feloldjuk, az alufóliás
csomagok köré öntjük, a megtisztított hagymát meg a babérleveleket
mellédobjuk. Forró sütőbe tolva, de csak közepes lánggal,
35-40 percig pároljuk. Ha közben elfőne a levét, vízzel pótoljuk.
Kibontjuk a csomagokat és tetejére vajat morzsolva,
visszatoljuk a sütőbe annyi időre, hogy megpiruljon, és a
leve besűrűsödjön. (Mexikói zöldségkeverék is jó hozzá.)
Narancsos frissen sült
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 5 narancs, 1 ek. cukor, liszt, 1
kupica konyak, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin, só bor A
kicsontozott csirkemell szeleteket megsózzuk, megborsozzuk,
lisztbe mártjuk, és margarinon mindkét oldalát szép pirosra
sütjük. A hússzeleteket forró tálra szedjük, és melegen
tartjuk. A visszamaradt zsiradékban két narancs lereszelt sárga
héjat kissé megfuttatjuk, a cukrot beletesszük, és enyhén
megpirítjuk, vigyázva nehogy odakapjon. Egy narancslevet rácsavarjuk,
majd a szeletekre bontott narancsokat belerakva, egy kissé megpároljuk.
Végül a konyakot és a tejszint beleöntjük, de ezzel már nem
forraljuk fel. A mártást a húsra öntve tálaljuk. Párolt
rizs illik hozzá.
CSODÁLATOS CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 10 dkg császárszalonna,
10 dkg főtt füstölt sonka, 2 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl,
2 dl tejszín, 4 húsos, vastag zöldpaprika, 4 kicsi, kemény
paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál
pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors. A
megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A császárszalonnát
apróra kockázom, zsírját kisütöm (a pörcöt a zsírban
hagyom) és a tisztított, finomra metélt vöröshagymát üvegesre
pirítom rajta. Ezután a csirkedarabokat a hagymás zsírra
teszem, és mindkét felükön átsütöm, majd a serpenyőből
kiveszem és félreteszem. A visszamaradt hagymás zsírral összekeverem
a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt és egy dl tejszínt.
Ízlés szerint sózom, borsozom és a húst visszatéve, fedő
alatt félpuhára párolom. Ekkor hozzárakom a megmosott, kicsumázott
és szeletekre vágott zöldpaprikát, majd készre főzöm. Közben
gyakran rázogatom az edényt, hogy le ne égjen. Ha már puha a
hús, hozzáteszem a kockákra vágott főtt sonkát és a
paradicsomot. Jól összeforralom, a maradék tejszínnel
meglocsolom, majd a lángot elzárom alatta. Vajas galuskával és
kovászos uborkával a legfinomabb paprikás csirke, amit valaha
is ettem!
Csirke katalán módra
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 egész csirke, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só,
5 dkg vaj, 60 dkg vegyes gyümölcs (vagy csak friss, vagy csak
befőtt), 1 késhegynyi törött szegfűszeg, 1 késhegynyi törött
fahéj, só, 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve, 1,5 dl száraz
fehérbor. A csirkét darabjaira vágjuk, majd megsózzuk és
szorosan egymás mellé tesszük egy nagy tepsire. Egy evőkanál
olajjal bekenjük a húsdarabok tetejét, és előmelegített
forró sütőben erős lángon pirosra sütjük. Ezután megfordítjuk,
a maradék olajjal bekenjük a húsok másik oldalát is, és
ugyancsak megsütjük. Közben a gyümölcsöket szükség
szerint megtisztítjuk, kimagozzuk (vagy csak leszűrjük) és
felaprítjuk. A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a fűszereket,
és a gyümölcsöt rátesszük. Éppen csak megfuttatjuk rajta,
meglocsoljuk a citromlével, majd ráöntjük a bort. Jól összeforraljuk,
ezután a csirkedarabokat leöntjük a gyümölcsraguval.
Szalonnába tekert csirkemell
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 6 egész csirkemell, 12 vékony szelet császárszalonna,
só, fekete bors, őrölt fekete bors, enyhén csípős őrölt
pirospaprika, kevés olívaolaj. A csontról kétoldalt lefejtjük
a húst. Így tizenkét fél csirkemellet kapunk. Zsírtalanítjuk
a húst. Ha a melldarabok vastagok, akkor kicsit klopfolhatjuk.
Besózzuk, majd egy órát állni hagyjuk. Utána őrölt fekete
borssal és csípős paprikával bedörzsöljük, betekerjük a húsokat
a vékony szelet szalonnákba. Két-három óráig nem légmentesen
zárt edényben újra állni hagyjuk, majd parázs felett,
rostlapon lassan süssük, hogy ne csak a szalonna süljön meg,
de a mell belseje is, s hogy a szalonna zsírja átjárja a
mellet. Sütés közben néha olívaolajjal átkenjük. Köretnek
kiválóak a rostlapon sült, vékony szeletekre vágott zöldségek:
paradicsom, paprika, padlizsán, cukkíni (melyeket sütés közben
morzsolt bazsalikommal szórunk meg). Tálalás előtt csípős
barbecue szósszal kenjük be a húsokat. Káposztasalátát vagy
kovászos uborkát kínáljunk hozzá.
Mandulás csirkecomb
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb, 5 dkg mandula, 1 dl tejszín,
2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 húsleveskocka,
1 teáskanál citromlé, fekete bors cukor, só A csirkecombot a
forgónál elvágjuk, és megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat,
és azon a csirkecombot átpirítjuk. Aláöntünk egy pohár
vizet, belemorzsoljuk a leveskockát, beletesszük a borsot, és
rálocsoljuk a citromlevet. Fedő alatt a húst puhára pároljuk,
majd óvatosan kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt
pecsenyelevet beforraljuk, rászórjuk a héjától megtisztított
és durvára vágott mandulát. Piros barnára pirítjuk, ráöntjük
a liszttel elkevert tejet és a tejszínt. Kevergetve jól összeforraljuk,
és sűrűre főzzük. A mártásba tesszük a combokat, és
felforraljuk.
Tejfölöscsirke
Hozzávalók:
1 kg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
tejföl
pirospaprika, őröltbors, só
2 evőkanál pörköltalap
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk,
kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot,
majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a
megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön,
ne főjjön. A végén tejföllel dúsítjuk.
Köretnek: pld. nokedlit
Tyúkpaprikás
Hozzávalók:
1,1/2 kilós tyúkhús
zsiradék
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 fehérpaprika, 1 paradicsom
kávés kanál sűrített paradicsom
csipetnyi majoránna
őrölt bors, só
pirospaprika, vörösbor
Elkészítése:
A tyúkot feldaraboljuk, megmossuk. A zsiradékon megfonnyasztjuk
az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megszórjuk
piros paprikával, hozzáadjuk a húst, fűszereket és felöntjük
vörösborral, vízzel. Mikor már fő rátesszük a karikára vágott
paradicsomot, paprikát. Végül a sűrített paradicsomot. A tyúk
korától függően 2-2 2/1 óráig főzzük. Galuskával, főtt
burgonyával tálaljuk
.
Csirkepaprikás
Hozzávalók:
1 dg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika, őröltbors, só
2 evőkanál *pörköltalap*
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk,
kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot,
majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a
megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön,
ne főjjön. Köretnek: pld. nokedlit
Sült csirkecomb
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkecomb, 5 teáskanálnyi
sárgabaracklekvár, 2 evőkanál gyümölcsecet, fekete bors, só,
2-2 késhegynyi rozmaring és majoránna. Elkészítése: A
csirkecombokat hideg vízben jól mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Fűszerezzük be mindkét oldalán, és süssük pirosra. Sütés
közben elkészíthetjük a lekvárból, ecetből és fűszerekből
álló keveréket, amellyel a combokat bekenjük, s még rövid
ideig tovább sütjük azokat. A húshoz vajon párolt
csemegekukoricát, sült csemegekukoricát vagy sült krumplit tálalhatunk.
Jó idő esetén ezt is készíthetjük grill változatban!
CSÍPŐS CSIRKEMELL
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell, 2 dl joghurt, 3 gerezd
fokhagyma, 1 hosszú csöves csípős paprika, 2 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fehér
bors. A csirkemelleket kicsontozom, bőrüket lehúzom, a húst vékony
csíkokra metélem, majd a forró olajon állandó keverés közben
fehéredésig pirítom. Azután rászórom a lisztet, hozzáteszem
a megmosott, nagyon vékonyra karikázott csípős paprikát, a
megtisztított és szétzúzott fokhagymát. Megsózom,
megborsozom, és néhány percig együtt pirítom. Ezután ráöntöm
a joghurtot és fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára
párolom, végül zsírjára sütöm (sűrű legyen a mártás
alatta). Burgonyalángos vagy petrezselymes párolt rizs illik
mellé.
SZALONNÁS-PARADICSOMOS CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 1 nagyobb egész csirke, 10 dkg füstölt szalonna,
50 dkg kemény paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1-1
teáskanál rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint cukor és só. A
csirkét tisztítás után feldarabolom, és az olajjal kikent
lapos tűzálló tálba egymás mellé teszem. Mindkét oldalát
jól megsózom, rászórom a fűszereket és minden húsdarabra,
hajszálvékonyra vágott, nagy szelet füstölt szalonnát borítok.
Rámorzsolom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd
sózott tejföllel lelocsolom. A tálat szorosan lefedem és előmelegített,
forró sütőben 40 percig sütöm. Ezután leveszem róla a fedőt,
köré rakom a meghámozott, gerezdekre vágott paradicsomot, rálocsolom
a saját pecsenyelevét és fedetlenül 10 percig, sütöm. Párolt
rizst kínálok mellé. Tálaláskor még reszelt sajttal is meg
lehet szórni.
ZÖLDBORSÓVAL TÖLTÖTT CSIRKE
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 60-.80 dkg-os egész csirke, fel kg zöldborsó,
petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 áztatott zsemle, só, fekete
bors, reszelt szerecsendió, kevés vaj vagy olaj. A csirkét kívül-belül
besózzuk. A zöldborsót sós vízben puhára pároljuk. A
kicsavart zsemléhez adjuk a tojást, a fűszereket, a borsó felét
egészben, másik felét ledarálva. Összedolgozzuk, s megtöltjük
vele a csirkét. A kimaradt tölteléket mellé tesszük. Kevés
vizet és zsiradékot adunk hozzá, alufóliával betakarjuk, a sütőben
30-45 percig sütjük. Az utolsó 5 percben fólia nélkül pirítjuk.
Rövid pihentetés után négy részre vágjuk. Vegyes zöldséggel,
esetleg párolt rizzsel tálaljuk.
Csirkemell mogyoróbundába
Típus: Szárnyasok
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 2 tojás, 2 ek. szójaszósz,
1 ek. étkezési keményítő, 15 dkg tisztított amerikai mogyoró,
fekete bors. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat
egy talban fölverjük és a szójamártást meg a keményítőt
simára, keverjük benne. A hússzeleteket ebbe e pácba
forgatjuk, és legalább fél óráig pihentetjük. Közben a
mogyorót durvára törjük. A húst lecsöpögtetjük, kissé
megborsozzuk, majd a tört mogyoróban megforgatjuk. Egy serpenyőben
olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranybarnára
sütjük, végül szalvétára szedjük, ami a fölösleges
zsiradékot felitatja.