Sütemények

Az oldalon 15 recept található.





Vizes piskóta


Típus: Sütemények

Hozzávalók: hat tojás, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, hat evőkanál víz, nyolc evőkanál rétesliszt. A tojássárgáját cukorral nagyon habosra keverjük, majd a vízzel meg a szódabikarbónával még legalább 10 percig keverjük. Ezután felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ugyanúgy sütjük, mint a közönséges piskótát. (Dobhatunk bele három marék vagdalt diót is, akkor nem nyolc evőkanál, hanem csak hat evőkanál liszt kell a tésztába.)

Túrós derelye mákos vajjal


Típus: Sütemények

Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipet só, 2 tojás 1 evőkanál olaj, 1-3 tojássárgája, liszt a nyújtáshoz Töltelékhez: 1 citrom, 25 dkg sovány tehéntúró, 1 tojás 2 evőkanál tejföl, 2,5 dkg cukor 10 dkg zsemlemorzsa 10 dkg mazsola, 7,5 dkg apróra vágott dió Mákos vajhoz: 1 narancs, 2 evőkanál citromlé, 0,5 dkg vaj 1 evőkanál darált mák, 1 evőkanál méz Az alábbi recept fontos részét képezik a gabonatermékek, amelyek növényi fehérjékkel, ballasztanyagokkal, B-vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látják el a szervezetet. Őrizze meg egészségét és készítse el ezt a különleges desszertet. Elkészítés: A lisztet gyúrja össze a sóval, a tojásokkal, az olajjal és egy tojássárgájával. Ha a tészta túl száraz és morzsolódik, apránként hozzáadhatja a többi tojássárgáját is. Ha túl lágy, kávéskanalanként némi lisztet dolgozzon bele. Göngyölje zsírpapírba, és szobahőmérsékleten, 1 órán keresztül pihentesse. A töltelékhez a túrót a tojással, a tejföllel és a cukornád-granulátummal vagy a teljes értékű cukorral keverje simára, majd a lereszelt citromhéjat, a mézessütemény-fűszerkeveréket, a kétszersültet, a mazsolát és a diót is keverje bele. Felezze meg a tésztát, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki, vagy tésztagéppel két vékony lapot készítsen belőle, majd hagyja szikkadni 10 percig. Az egyik tésztalapra helyezzen egymástól 10 cm-es távolságban 1-1 evőkanál tölteléket, és a kupacok között kevés vízzel kenje meg a tésztát. A második lapot tegye az elsőre, a töltelékkupacok közötti részeken enyhén nyomkodja be, és rádlival vágjon derelyéket. Két adagban bőséges mennyiségű sós vízben addig főzze a derelyéket, amíg a víz felszínére nem jönnek, majd vegye ki és tartsa melegen. Melegítse elő a tányérokat. A narancs héját reszelje le, levét facsarja ki, majd a citromlével, a vajjal és a mákkal állandóan kevergetve addig hevítse, amíg a vaj habos nem lesz. Végül a mézet jól keverje el a mákos vajban. Rakja a derelyéket a tányérokra, és mákos vajat csepegtessen rájuk.


Olasz rétes


Típus: Sütemények

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2dl tej, 2 tojás A réteslisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverem. Egy közepes tepsit a fele vajjal kikenem és rászórom a lisztes, keverek felét. Erre rámorzsolom (vagy reszelem, vagy krumplinyomóval rányomom) a túrót. Erre szórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat. Rászórom a másik felét a lisztes keveréknek. A tojásokat a tejjel simára keverem, ezt egyenletesen az egész tetejére öntöm, végül rámorzsolom a maradék vajat. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Igen egyszerű, és gyors sütemény, nagyon finom.

Diótöltelék bejglibe


Típus: Sütemények

200 g darált dió, 200 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 0,5 dl tej 50 g mazsola, 2 cl rum A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat ? diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is ? elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

Epres tortácska, avagy a híres Strawberry Shortcake


Típus: Sütemények

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 3 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 3/4 csésze cukor, 1 tojás, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csésze tej. eper, cukor ízlés szerint, tejszínhab, vanília krémpor Ez a süti az amerikainak nagy kedvence. Már a tizenötödik században is ismerték, neve: "short", készítésének módjából ered, azaz gyorsan elkészül, mert egy egyszerű kevert vajas tésztából kell kisütni. A sütőt előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, belemorzsoljuk a vajat, és a tejet is hozzáöntjük. Alaposan összekeverjük. Kis kerek (6 cm) sütőformákat kivajazunk, és félig megtöltjük tésztával. Addig sütjük, amíg világosbarna nem lesz (25-30 perc). Kivesszük a formából a tésztát, és hagyjuk kihűlni. A töltelék nem más, mint friss eper, melyet az ízlés szerinti mennyiségű cukorral jól elkeverünk egy tálban. Többször keverjük fel, hogy a cukor jól felolvadjon. A sütiket vágjuk ketté. Az egyik darabot rajuk a tányérra, és kenjünk rá tejszínhabot, vagy jégrémet vagy, sajtkrémet, erre tornyozzunk az eperszószból, és tegyük, rá a süti másik felét. De az sem baj, ha előbb jön az eper és utána a krém, és juthat az eperből a tortácskák tetejére is. A legegyszerűbb desszert eperből tejföllel készül A tejfölt keverjük el egy kevés porcukorral. Addig kevergessük, míg a cukor fel nem olvadt, ekkorra a tejföl is hígabb lesz. A megmosott nagy eperszemeket mártogassuk a tejfölbe.



Édesanyám almás pitéje


Típus: Sütemények

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája 10 g sütőpor, 1-1,5 dl tejföl Töltelek: 2 kg alma, 20 dkg cukor, őrölt fahéj Elkészítés: A sütőport először a liszttel összekeverem, aztán a margarint, a porcukrot és a tojássárgáját gyúrom belé. Annyi tejfölt teszek hozzá, hogy rétes tészta lágyságú legyen. A jól kidolgozott tésztát kettéveszem, tepsi nagyságúra kinyújtom (40X30 cm-es tepsi) Egyik felét világosra sütöm, majd vékonyan megszórom zsemlemorzsával (ez a töltelek felesleges nedvességet szívja fel) Töltelékhez az almát lereszelem, és a cukorral, fahéjjal ízesítve kb. 10 percig főzöm. Ezt a tölteléket (nem nyomom ki, csak az edényt oldalra billentve, az összefolyó levét nem szedem ki) ráteszem az elősütött lapra. A tetejére a másik fél kinyújtott tészta kerül. A tetejét tojás sárgája-tejföl keverékkel megkenem, és 180-200 fokon megsütöm. Sütés után még melegen vaníliás cukorral hintem meg.


Blueberry Muffins:


Típus: Sütemények

255 gr liszt, 1 evőkanál sütőpor, 3/4 kávéskanál só, 1 kávéskanál fahéj 50 gr fehér cukor, 50 gr barna cukor, 2 nagy tojás, 55 gr vaj szoba melegen 1,8 dl tej, 1 kávéskanál almaecet, 2 csésze vagy 4,7 dl friss Blueberry(áfonya), vagy ha konzerv, jól leszűrve De természetesen kézzel is össze lehet vegyíteni. A lisztet, sütőport, sót s fahéjat összekeverni 2 másodpercig. Félretenni, összekeverni a barna s fehér cukrot a tojásokkal, add hozzá a vajat 1 percig keverve, majd lassan öntve bele a tejet. Tedd hozzá a liszt keveréket, amíg eltűnik a liszt, de ne keverd túl. Tedd át a keveréket egy tálba s óvatosan, keverd bele a Blueberryt. Tedd a keveréket 16 kivajazott muffin formába, süsd 15-18 percig, amíg világosbarnák lesznek a muffinok. Tedd, kihűlni őket egy fémrácsra s hintsd meg a tetejüket porcukorral.


Máktöltelék bejglibe


Típus: Sütemények

26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolat, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Tejszínes meggytorta


Típus: Sütemények

Tésztamassza: 10 dkg margarin, 4 tojássárgája, 13 dkg cukor, 15 dkg sima liszt, 1/2 cs. sütőpor, 10 dkg vágott szeletelt mandula. Töltelék: 1 üveg meggy, 2 csomag gyümölcszselé, 2 kanál cukor, 2 pohár tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 cs. vaníliás cukor. A margarint a tojássárgájával és a cukorral jól kikeverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet, benne az elkevert sütőporral. 4 tojásfehérjét 20dkg cukorral jó keményre felverünk habnak. A tésztamasszát kettéosztjuk, az egyik felét rákenjük a sütőlemezre, körbefogjuk a tortakarimával, a tojáshabot is kettéosztjuk, ez egyik felét rákenjük a tesztara és megkenjük a mandula felével. Előmelegített sütőben 200°C-n kb. 20 percig, sütjük. Az anyag másik felét ugyanígy megsütjük. A lecsepegetett meggyet, kimagozzuk, a levet felfogjuk, ha nem elég kiegészítjük 3 dl-re. A tortalapok, ha kihűltek, az egyiket visszatesszük a sütőlemezre, a lecsepegtetett meggyet elosztjuk a tortalapon, hogy mindenhova kerüljön. Utána a meggy levet 2 kanál cukorral, 2 gyümölcszselével megfőzzük. Amikor egy kicsit kihűlt, ráöntjük a meggyre egyenletesen elosztva, hogy összefogja a szemeket. Amikor megszilárdult a zselé, a tejszint, a vaníliáscukrot és a fixálót felverjük habnak, a zselére simítjuk és rátesszük a másik tortalapot. Porcukorral megszórjuk a tetejét.



Cirmos alma


Típus: Sütemények

Hozzávalók: 4 db kemény húsú alma (dupla mennyiségnél mindent duplázni kell), 15 dkg gesztenyemassza, 2 evőkanál cukor, 1 dl rum, 10 dkg tortabevonó keserű csokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 dl feketekávé, 1 evőkanál citromlé. Elkészítése: A lehámozott almák belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastagon meghagyjuk a húsát, majd fövő cukros-citromos vízben 2 percig átfőzzük. Kivesszük, és egy tálra tesszük őket. A gesztenyemasszát eldolgozzuk a rummal és megtöltjük vele az almákat. A csokoládét összetördeljük és a vajjal, a kakaóval és a feketekávéval egy kis lábosban felolvasztjuk, állandó keverés mellett. Még melegen az almákra öntjük, hogy az oldalukon szépen lecsorogjon.