Sertéshúsok

Az oldalon 15 recept található.





[1] [2] [3]

SOPRONI SERTÉSBORDA (100 főre)


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 10,00 kg sertéskaraj, 2,00 kg császárszalonna, 0,30 kg só, 1,00 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 1,00 kg liszt, 0,04 kg pirospaprika, 1,20 kg zsír, 7,00 kg fejtett száraz bab, 1,00 kg zöldpaprika, 0,50 kg paradicsom, 2 csomó petrezselyemzöld. Az elkészített sertésbordák mindkét oldalát lisztbe mártjuk, - serpenyőben kevés zsíron - megsütjük. Lábosba szedjük, és sorba rakjuk. A serpenyőben visszamaradt zsírban megpirítjuk a fele kockára vágott zöldpaprikát, reszelt fokhagymát, törött fekete borsot, sót teszünk rá, és puhára pároljuk. A jól megmosott és előző nap beáztatott babot langyos vízben feltesszük főni, sózzuk, pirított vöröshagymát, reszelt fokhagymát teszünk bele és nem egész puhára fôzzük. A császárszalonnát is kis kockára. vágjuk, félig megsütjük, majd beletesszük a megmaradt és kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, törött fekete borsot, apróra vágott petrezselymet, beleöntjük a babba és készre fôzzük. Tálaláskor a babra helyezzük a bordákat, zöldpaprikaragut teszünk a tetejére és forrón tálaljuk.

Sertéskaraj valenciai módra (Chuletas de cerdo a la Valenciana)


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 2-3 narancs, 10 dkg vaj, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, egy kevés só, törött fekete bors. A finomra vágott zöldpetrezselymet összekeverjük egy kevés reszelt narancshéjjal, és fél narancs levével. A vajat fakanállal simára keverjük, majd 5 dkg vajjal összedolgozzuk a zöldpetrezselymes pépet. Megsózzuk és megborsozzuk. A hússzeletek mindkét oldalát bekenjük vajjal és a vajas péppel. Előmelegített sütőben vagy grillsütőben közepes hőmérsékleten 8-10 percig sütjük. Megfordítjuk a húsokat, és sütjük újabb 4-6 percig. Kiszedjük a szeleteket, és tálalótálra rakjuk. A visszamaradt vajba néhány pillanatra betesszük a héjával együtt karikákra szeletelt, kimagozott narancsokat, hogy átmelegedjenek, de ne száradjanak ki. A húst a narancskarikákkal díszítve, melegen tálaljuk.


Pirított zöldséges sertéshús


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szál sárgarépa, 1 cikk zeller, arasznyi cukkíni, 10 dkg gomba, 2 erős, piros színű zöldpaprika, 1 cikk fehér káposzta. A mártáshoz 2 ek. olaj, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. Barna cukor, 1/2 dl szójamártás, csipetnyi gyömbérpor, fekete bors. A húst és az összes zöldséget gyufaszálnyi darabokra vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük. Az olajat megforrósítjuk (ha van vokban), először a húst kevergetve félig megsütjük benne, majd a hagymát, fokhagymát meg a sárgarépát hozzáadva néhány percig együtt pirítjuk. Utána a gombát, a zellert, a káposztát, a zöldpaprikát, végül a póréhagymát meg a cukkínit is belekeverjük, és erős lángon két percig sütjük. A mártáshoz valókat simára keverjük, és a zöldséges húsra öntjük. Kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a hús teljesen megpuhul, de a zöldség meg kissé ropogós marad. Főtt rizzsel tálaljuk.

Puszta-steak


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, só, fekete bors, liszt. A bundázáshoz 2 tojás, só, 1 cs. petrezselyemzöld, fekete bors, őrölt kömény, 2-3 ek. liszt, 1 ek. tejföl, 1 ek. vöröshagymakrém, 3 szem közepes burgonya. Tetejére 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, fél cs. petrezselyem. Sütéshez olaj. A húst kiverjük, sózzuk, fekete borsozzuk, és lisztben megmártjuk. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a tejföllel és a liszttel simára keverjük, végül a meghámozott burgonyát belereszeljük. A hússzeleteket a burgonyás masszában úgy forgatjuk meg, hogy a körben mindenhol befedje. Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalát megsütjük, majd lecsöpögtetjük, és tepsire fektetjük. A tetejükre tejfölt locsolunk és előmelegített sütőben megforrósítjuk. A fokhagymát vékonyra szeleteljük, egy kevés olajon megfuttatjuk, végül lecsöpögtetve a húsra szórjuk, amit petrezselyemmel meghintünk. Salátával tálaljuk. Általában marad a burgonyás masszából, amit palacsintasütőben szoktam megsütni, és a hús mellé teszem.

Cassoulet (francia étel)


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 30 dkg sertéscomb csont nélkül, 1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg szalonnabőr, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy szemű száraz bab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa, szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsomszósz, 4 dkg só, kakukkfű, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 szál zellerzöld, 2 dl húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa. Az előre beáztatott babot a füstölt csülökkel, a szalonnával és a szalonnabőrre) feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított sárgarépát, egy gerezd fokhagymát és a fűszerzacskót (a fazék füléhez kötözve), melybe elhelyeztük az egy fej vöröshagymát (amelybe beleszúrtunk 2 db szegfűszeget), a babérlevelet és a többi zöld finom füvet. A babot félig puhára főzzük. Ez alatt a disznóbordákat és a felszeletelt ürücombot zsírban elősütjük, a zsírjában megfonnyasztunk egy fej finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd szétzúzott fokhagymát, és ebbe visszahelyezve a húsokat húslevessel felöntjük. Hozzátesszük a szál kolbászt, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor félig megpuhult, a babból kiemeljük a fűszerzacskót, a csülköt, a szalonnát, a szalonnabőrt, a hagymát, majd leszűrjük. Ezután egy tűzálló edényt teljesen befedünk a szalonnabőrrel, erre rétegezzük először a babot (kb. 1/3-át), majd a sertésbordákat és az ürühúst, a feldarabolt füstölt húst, a felszeletelt húsos szalonnát és a kolbászt. A maradék babbal egyenletesen befedjük a Cassoulet-et. A bab főzőlevével simára elkeverjük a paradicsomszószt, szükség szerint megsózzuk, és egyenletesen ráöntjük az ételre, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Végül közepes hőmérsékletű sütőben másfél-két órán át, sütőben pároljuk és összeérleljük, amíg a teteje megpirul.


Magyaros húsgombóc rizságyon


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 1 kg csontozott sertéskaraj, 30 dkg darált sertéshús, 15 dkg császárszalonna, 10 dkg ecetes uborka, 3 dl étolaj, 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 0,5 l húsleves, 60 dkg rizs, 2 g. fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. mustár, bazsalikom, fekete bors, só. A darált húst eldolgozzuk a fokhagymával, az apró kockára vágott szalonnával, a főtt tojásokkal és az ecetes uborkával. A masszához teszünk egy nyers tojást, a mustárt, valamint a fűszereket. A karajból szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, megsózzuk és minden szeletre egy halom húsmasszát, teszünk, majd összefogjuk gombócformára, és fogpiszkálókkal rögzítjük. Lisztbe forgatjuk, és forró olajban átsütjük annyira, hogy szét ne essen. Tálra szedjük, és félre tesszük. A megmaradt olaj felét leszűrjük, a maradékban hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. 1 ek. liszttel megszórjuk, felöntjük húslével, és beletesszük a félig megsült húslabdákat. Készre pároljuk. Tálalás: Rizst a tányérra simítjuk, tetejére ültetjük a húsgombócokat és a rizs köré, öntjük a magyaros szaftot


Sertéshús pörkölt

Hozzávalók:

60 dg sertéscomb
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika, őröltbors, só
pörköltalap

Elkészítése:

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül a felkockázott megmosott sertéshúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön. Adhatunk hozzá kevés testes vörösbort, így még szaftosabb lesz.
Köretnek: pld. natur rizs.

 

Sertéshúspép

Hozzávalók:

sertéspörkölt
1-2 cikk fokhagyma
paradicsompüré
zsiradék
reszelt trapistasajt


Elkészítése:


A sertéspörköltet a fokhagymával ledaráljuk, dúsítjuk paradicsompürével, zsiradékkal. Spagettitésztát főzünk ki hozzá, megszórjuk reszeltsajttal.


Sertéspörkölt zöldborsóva


Hozzávalók:

30 dg sertéskaraj
20 dg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál lecsó
zsiradék, só, őrölt bors
pirospaprika, őrölt szerecsendió


Elkészítése:


A megmosott sertéskarajt borsónyi kockákra vágjuk, és a zsiradékon megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymára tesszük. Megszórjuk pirospaprikával, borssal, sóval és rátesszük a lecsót, majd az őrölt szerecsendiót. Kevés vizet öntünk alá és majdnem készre pároljuk, ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel készre főzzük. Köretnek sós vízben főzött rizst tálalunk.



Székely sertésköröm


Típus: Sertéshúsok

10-15 dkg apróra vágott hagymát 5-10 dkg zsírban halványan
megpirítunk, megszórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd
elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2 gerezd
fokhagymát, pár szem orölt köménymagot, kevés sót, és az elofozött
1 kg sertéskörmöt levével együtt fedo alatt puhára pároljuk. Ezután
a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd
a pörköltlét 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával,
paradicsommal ízesítjük és még egyszer felforraljuk. Az így készített
körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát teszünk
és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjük
és mérsékelt tuzön puhára pároljuk. Amikor a káposzta puhára fott, 2
dl tejfölbol és 2 dkg lisztbol habarást készítünk, majd ráöntjük. A
melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére
rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott kaporral
megszórjuk.


Gombás-boros borjúragu


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, 60 dkg kicsontozott borjúszelet (comb) vagy lapocka, 1 babérlevél, fél citrom, kb. 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 30 dkg apró szemű csiperkegomba, 1 dl félszáraz fehérbor, 2 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál finomliszt A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd a felforrósított vajon megfonnyasztjuk. Közben a húst két centis kockákra vágjuk, a hagymán kevergetve fehéredésig sütjük, azután kb. 3 deci vízzel, fölöntjük. A babért beledobjuk, a citrom kifacsart levével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára, pároljuk. Amikor kész, a megtisztított gombát egészben beledobjuk, 8-10 percig együtt pároljuk, végül a borral meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük.


Gombahabos pecsenye


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 1 petrezselyemzöld, tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, fekete bors, só. A kicsontozott karajt kiverjük, megsózzuk és mindkét oldalát hirtelen, kisütjük. A serpenyőben maradt olajon az apróra vágott, sózott, fekete borsozott gombát és petrezselymet fedő alatt, néhány percig pároljuk. Majd kissé kihűtjük. A tojás fehérjéből habot verünk, és összekeverjük a kihűlt gombával, a tojások sárgájával és a tejföllel. A tűzálló tálra rakott hús szeletekre kenjük a gombás tölteléket. Forró sütőben, 15 percig sütjük. Finom és mutatós.



Sertéskaraj sárgabarackkal


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg sárgabarackkompót, 2 dkg vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, 2 dl víz, só, törött fekete bors. A megmelegített olajba beletesszük a vajat és a vékony karajszeletek mindkét oldalát, átsütjük. A húsokat kiszedjük, s egy tűzálló tálba rakjuk. A maradék húslében aranysárgára pároljuk a felmetélt vöröshagymát. Egy tálban összedolgozzuk a kristálycukrot, a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot, az ecetet, a citromlevet, megsózzuk és felengedjük a vízzel, majd ráöntjük a megpárolt vöröshagymára. Elegyítjük, és kis lángon főzzük 3-4 percig. Ezzel a mártással leöntjük a hússzeleteket, s lefödve közepesen meleg sütőben kb. 45 percig, pároljuk. A hússzeletek tetejét a levével többször meglocsoljuk. A sárgabarackkompótot levétől lecsöpögtetjük, negyedekbe vágyjuk, rárakjuk a húsra, s még 15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.


Tormás-mustáros pecsenye


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott, lebőrözött sertéslapocka, só, fekete bors ízlés szerint, 1/2 evőkanál őrölt köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 citrom reszelt héja 4 evőkanál olaj közepes fej vöröshagyma, egy kis ecet, 4 dkg friss torma 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál erős mustár, 10 dkg sós-vizes uborka, 1 szál karotta, 1,25 dl tejszín, 1,25 dl marhahúsleves, 1,25 dl fehérbor, reszelt torma és vágott petrezselyemzöld megszórni Előkészítés: A tormát meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk, félbe- majd finomra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leitatjuk, majd durvára vágjuk; a fokhagyma­gerezdeket megtisztítjuk, és finomra vágjuk; a karottát megtisztítjuk. A húst kb. 5 dkg-os darabokra, vágjuk; a húsdarabokat sóval, fekete borssal, citrom­héjjal, köménnyel és fokhagymával fűszerezzük. Elkészítés: Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk benne a hagymát; hozzáadjuk a húsdarabokat és kis lángon körben szép barnára, elősütjük, majd felöntjük egy kevés levessel, pár csepp ecettel ízesítjük és fedő alatt, kis lángon párcoljuk. Az uborkát és a karottát vékony csíkokra vágjuk; amikor a hús félpuha, mustárral, tormával és petrezselyemmel fűszerezzük; majd hozzáadjuk a karotta- és uborkacsíkokat, valamint a tejszínt, és mindezzel együtt készre pároljuk. Ha szükséges, felöntjük a maradék levessel és a végén után, ízesítjük. A mustáros húst előmelegített tányérokon szépen elrendezzük, majd a reszelt tormával meghintve, petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Köretként krumpli gombócot adunk hozzá.

Fokhagymás karaj


Típus: Sertéshúsok

Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, három gerezd fokhagyma, egy evőkanál zsír, só, 2 dkg vaj. A húst kicsontozzuk, majd sűrűn megtűzdeljük apróra vágott fokhagymával, zsineggel gömbölyűre kötözzük. Kívülről megsózzuk, megforgatjuk a megforrósított zsírban, mellédobjuk a maradék fokhagymát egészben és kevés vízzel puhára pároljuk. Végül megkenjük vajjal és a sütőben ropogósra sütjük. Tálalás előtt a zsineget lebontjuk, a húst felszeleteljük és átszűrve öntjük rá a levét.