SertéshúsokAz oldalon 15 recept található. |
SOPRONI SERTÉSBORDA (100 főre)
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 10,00 kg sertéskaraj, 2,00 kg császárszalonna, 0,30
kg só, 1,00 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 1,00 kg liszt,
0,04 kg pirospaprika, 1,20 kg zsír, 7,00 kg fejtett száraz bab,
1,00 kg zöldpaprika, 0,50 kg paradicsom, 2 csomó petrezselyemzöld.
Az elkészített sertésbordák mindkét oldalát lisztbe mártjuk,
- serpenyőben kevés zsíron - megsütjük. Lábosba szedjük,
és sorba rakjuk. A serpenyőben visszamaradt zsírban megpirítjuk
a fele kockára vágott zöldpaprikát, reszelt fokhagymát, törött
fekete borsot, sót teszünk rá, és puhára pároljuk. A jól
megmosott és előző nap beáztatott babot langyos vízben
feltesszük főni, sózzuk, pirított vöröshagymát, reszelt
fokhagymát teszünk bele és nem egész puhára fôzzük. A császárszalonnát
is kis kockára. vágjuk, félig megsütjük, majd beletesszük a
megmaradt és kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, törött
fekete borsot, apróra vágott petrezselymet, beleöntjük a
babba és készre fôzzük. Tálaláskor a babra helyezzük a
bordákat, zöldpaprikaragut teszünk a tetejére és forrón tálaljuk.
Sertéskaraj valenciai módra (Chuletas
de cerdo a la Valenciana)
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 2-3 narancs, 10 dkg vaj, 2
evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, egy kevés só, törött
fekete bors. A finomra vágott zöldpetrezselymet összekeverjük
egy kevés reszelt narancshéjjal, és fél narancs levével. A
vajat fakanállal simára keverjük, majd 5 dkg vajjal összedolgozzuk
a zöldpetrezselymes pépet. Megsózzuk és megborsozzuk. A hússzeletek
mindkét oldalát bekenjük vajjal és a vajas péppel. Előmelegített
sütőben vagy grillsütőben közepes hőmérsékleten 8-10
percig sütjük. Megfordítjuk a húsokat, és sütjük újabb 4-6
percig. Kiszedjük a szeleteket, és tálalótálra rakjuk. A
visszamaradt vajba néhány pillanatra betesszük a héjával együtt
karikákra szeletelt, kimagozott narancsokat, hogy átmelegedjenek,
de ne száradjanak ki. A húst a narancskarikákkal díszítve,
melegen tálaljuk.
Pirított zöldséges sertéshús
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 közepes fej vöröshagyma, 1
kis szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szál sárgarépa,
1 cikk zeller, arasznyi cukkíni, 10 dkg gomba, 2 erős, piros színű
zöldpaprika, 1 cikk fehér káposzta. A mártáshoz 2 ek. olaj,
1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. Barna cukor, 1/2 dl szójamártás,
csipetnyi gyömbérpor, fekete bors. A húst és az összes zöldséget
gyufaszálnyi darabokra vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.
Az olajat megforrósítjuk (ha van vokban), először a húst
kevergetve félig megsütjük benne, majd a hagymát, fokhagymát
meg a sárgarépát hozzáadva néhány percig együtt pirítjuk.
Utána a gombát, a zellert, a káposztát, a zöldpaprikát, végül
a póréhagymát meg a cukkínit is belekeverjük, és erős lángon
két percig sütjük. A mártáshoz valókat simára keverjük,
és a zöldséges húsra öntjük. Kevergetve addig hagyjuk a tűzön,
amíg a hús teljesen megpuhul, de a zöldség meg kissé ropogós
marad. Főtt rizzsel tálaljuk.
Puszta-steak
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, só, fekete bors, liszt. A
bundázáshoz 2 tojás, só, 1 cs. petrezselyemzöld, fekete
bors, őrölt kömény, 2-3 ek. liszt, 1 ek. tejföl, 1 ek. vöröshagymakrém,
3 szem közepes burgonya. Tetejére 2 dl tejföl, 4 gerezd
fokhagyma, fél cs. petrezselyem. Sütéshez olaj. A húst kiverjük,
sózzuk, fekete borsozzuk, és lisztben megmártjuk. A bundázáshoz
a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a tejföllel
és a liszttel simára keverjük, végül a meghámozott burgonyát
belereszeljük. A hússzeleteket a burgonyás masszában úgy
forgatjuk meg, hogy a körben mindenhol befedje. Bő, közepesen
forró olajban mindkét oldalát megsütjük, majd lecsöpögtetjük,
és tepsire fektetjük. A tetejükre tejfölt locsolunk és előmelegített
sütőben megforrósítjuk. A fokhagymát vékonyra szeleteljük,
egy kevés olajon megfuttatjuk, végül lecsöpögtetve a húsra
szórjuk, amit petrezselyemmel meghintünk. Salátával tálaljuk.
Általában marad a burgonyás masszából, amit palacsintasütőben
szoktam megsütni, és a hús mellé teszem.
Cassoulet (francia étel)
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 30 dkg sertéscomb csont nélkül,
1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos
füstölt szalonna, 15 dkg szalonnabőr, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy
szemű száraz bab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa,
szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsomszósz, 4 dkg só,
kakukkfű, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 szál zellerzöld, 2
dl húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa. Az előre beáztatott babot a
füstölt csülökkel, a szalonnával és a szalonnabőrre)
feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított sárgarépát,
egy gerezd fokhagymát és a fűszerzacskót (a fazék füléhez
kötözve), melybe elhelyeztük az egy fej vöröshagymát (amelybe
beleszúrtunk 2 db szegfűszeget), a babérlevelet és a többi zöld
finom füvet. A babot félig puhára főzzük. Ez alatt a disznóbordákat
és a felszeletelt ürücombot zsírban elősütjük, a zsírjában
megfonnyasztunk egy fej finomra vágott vöröshagymát, egy
gerezd szétzúzott fokhagymát, és ebbe visszahelyezve a húsokat
húslevessel felöntjük. Hozzátesszük a szál kolbászt, és
fedő alatt puhára pároljuk. Amikor félig megpuhult, a babból
kiemeljük a fűszerzacskót, a csülköt, a szalonnát, a
szalonnabőrt, a hagymát, majd leszűrjük. Ezután egy tűzálló
edényt teljesen befedünk a szalonnabőrrel, erre rétegezzük
először a babot (kb. 1/3-át), majd a sertésbordákat és az
ürühúst, a feldarabolt füstölt húst, a felszeletelt húsos
szalonnát és a kolbászt. A maradék babbal egyenletesen befedjük
a Cassoulet-et. A bab főzőlevével simára elkeverjük a
paradicsomszószt, szükség szerint megsózzuk, és egyenletesen
ráöntjük az ételre, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Végül
közepes hőmérsékletű sütőben másfél-két órán át, sütőben
pároljuk és összeérleljük, amíg a teteje megpirul.
Magyaros húsgombóc rizságyon
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 1 kg csontozott sertéskaraj, 30 dkg darált sertéshús,
15 dkg császárszalonna, 10 dkg ecetes uborka, 3 dl étolaj, 3
db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db
paradicsom, 0,5 l húsleves, 60 dkg rizs, 2 g. fokhagyma, 1 kk.
pirospaprika, 1 kk. mustár, bazsalikom, fekete bors, só. A darált
húst eldolgozzuk a fokhagymával, az apró kockára vágott
szalonnával, a főtt tojásokkal és az ecetes uborkával. A
masszához teszünk egy nyers tojást, a mustárt, valamint a fűszereket.
A karajból szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, megsózzuk és
minden szeletre egy halom húsmasszát, teszünk, majd összefogjuk
gombócformára, és fogpiszkálókkal rögzítjük. Lisztbe
forgatjuk, és forró olajban átsütjük annyira, hogy szét ne
essen. Tálra szedjük, és félre tesszük. A megmaradt olaj felét
leszűrjük, a maradékban hagymát dinsztelünk, megszórjuk
pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot.
1 ek. liszttel megszórjuk, felöntjük húslével, és beletesszük
a félig megsült húslabdákat. Készre pároljuk. Tálalás:
Rizst a tányérra simítjuk, tetejére ültetjük a húsgombócokat
és a rizs köré, öntjük a magyaros szaftot
Sertéshús pörkölt
Hozzávalók:
60 dg sertéscomb
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika, őröltbors, só
pörköltalap
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk,
kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot,
majd a pirospaprikát, sót, borsot végül a felkockázott
megmosott sertéshúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön,
ne főjjön. Adhatunk hozzá kevés testes vörösbort, így még
szaftosabb lesz.
Köretnek: pld. natur rizs.
Sertéshúspép
Hozzávalók:
sertéspörkölt
1-2 cikk fokhagyma
paradicsompüré
zsiradék
reszelt trapistasajt
Elkészítése:
A sertéspörköltet a fokhagymával ledaráljuk, dúsítjuk
paradicsompürével, zsiradékkal. Spagettitésztát főzünk ki
hozzá, megszórjuk reszeltsajttal.
Sertéspörkölt zöldborsóva
Hozzávalók:
30 dg sertéskaraj
20 dg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál lecsó
zsiradék, só, őrölt bors
pirospaprika, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A megmosott sertéskarajt borsónyi kockákra vágjuk, és a
zsiradékon megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymára
tesszük. Megszórjuk pirospaprikával, borssal, sóval és rátesszük
a lecsót, majd az őrölt szerecsendiót. Kevés vizet öntünk
alá és majdnem készre pároljuk, ekkor adjuk hozzá a zöldborsót
és ezzel készre főzzük. Köretnek sós vízben főzött rizst
tálalunk.
Székely sertésköröm
Típus: Sertéshúsok
10-15 dkg apróra vágott hagymát 5-10 dkg zsírban halványan
megpirítunk, megszórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd
elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2
gerezd
fokhagymát, pár szem orölt köménymagot, kevés sót, és az
elofozött
1 kg sertéskörmöt levével együtt fedo alatt puhára pároljuk.
Ezután
a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett),
majd
a pörköltlét 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával,
paradicsommal ízesítjük és még egyszer felforraljuk. Az így
készített
körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát
teszünk
és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel
felengedjük
és mérsékelt tuzön puhára pároljuk. Amikor a káposzta puhára
fott, 2
dl tejfölbol és 2 dkg lisztbol habarást készítünk, majd ráöntjük.
A
melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a
tetejére
rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott
kaporral
megszórjuk.
Gombás-boros borjúragu
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, 60 dkg
kicsontozott borjúszelet (comb) vagy lapocka, 1 babérlevél, fél
citrom, kb. 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors,
30 dkg apró szemű csiperkegomba, 1 dl félszáraz fehérbor, 2
dl tejszín, 1 púpozott evőkanál finomliszt A hagymát
megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd a felforrósított vajon
megfonnyasztjuk. Közben a húst két centis kockákra vágjuk, a
hagymán kevergetve fehéredésig sütjük, azután kb. 3 deci vízzel,
fölöntjük. A babért beledobjuk, a citrom kifacsart levével
ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, lefödve, kis lángon kb.
1 óra alatt puhára, pároljuk. Amikor kész, a megtisztított
gombát egészben beledobjuk, 8-10 percig együtt pároljuk, végül
a borral meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük.
Gombahabos pecsenye
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 1
petrezselyemzöld, tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál
olaj, fekete bors, só. A kicsontozott karajt kiverjük, megsózzuk
és mindkét oldalát hirtelen, kisütjük. A serpenyőben maradt
olajon az apróra vágott, sózott, fekete borsozott gombát és
petrezselymet fedő alatt, néhány percig pároljuk. Majd kissé
kihűtjük. A tojás fehérjéből habot verünk, és összekeverjük
a kihűlt gombával, a tojások sárgájával és a tejföllel. A
tűzálló tálra rakott hús szeletekre kenjük a gombás tölteléket.
Forró sütőben, 15 percig sütjük. Finom és mutatós.
Sertéskaraj sárgabarackkal
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25
dkg sárgabarackkompót, 2 dkg vaj, 4 evőkanál kristálycukor,
1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 evőkanál
borecet, 4 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, 2 dl víz, só,
törött fekete bors. A megmelegített olajba beletesszük a
vajat és a vékony karajszeletek mindkét oldalát, átsütjük.
A húsokat kiszedjük, s egy tűzálló tálba rakjuk. A maradék
húslében aranysárgára pároljuk a felmetélt vöröshagymát.
Egy tálban összedolgozzuk a kristálycukrot, a pirospaprikát,
a sűrített paradicsomot, az ecetet, a citromlevet, megsózzuk
és felengedjük a vízzel, majd ráöntjük a megpárolt vöröshagymára.
Elegyítjük, és kis lángon főzzük 3-4 percig. Ezzel a mártással
leöntjük a hússzeleteket, s lefödve közepesen meleg sütőben
kb. 45 percig, pároljuk. A hússzeletek tetejét a levével többször
meglocsoljuk. A sárgabarackkompótot levétől lecsöpögtetjük,
negyedekbe vágyjuk, rárakjuk a húsra, s még 15 percig sütjük.
Melegen tálaljuk.
Tormás-mustáros pecsenye
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott, lebőrözött
sertéslapocka, só, fekete bors ízlés szerint, 1/2 evőkanál
őrölt köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 citrom reszelt héja
4 evőkanál olaj közepes fej vöröshagyma, egy kis ecet, 4 dkg
friss torma 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál erős mustár,
10 dkg sós-vizes uborka, 1 szál karotta, 1,25 dl tejszín, 1,25
dl marhahúsleves, 1,25 dl fehérbor, reszelt torma és vágott
petrezselyemzöld megszórni Előkészítés: A tormát meghámozzuk,
és vékony csíkokra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk, félbe-
majd finomra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leitatjuk, majd
durvára vágjuk; a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és
finomra vágjuk; a karottát megtisztítjuk. A húst kb. 5 dkg-os
darabokra, vágjuk; a húsdarabokat sóval, fekete borssal,
citromhéjjal, köménnyel és fokhagymával fűszerezzük. Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk benne
a hagymát; hozzáadjuk a húsdarabokat és kis lángon körben
szép barnára, elősütjük, majd felöntjük egy kevés
levessel, pár csepp ecettel ízesítjük és fedő alatt, kis lángon
párcoljuk. Az uborkát és a karottát vékony csíkokra vágjuk;
amikor a hús félpuha, mustárral, tormával és petrezselyemmel
fűszerezzük; majd hozzáadjuk a karotta- és uborkacsíkokat,
valamint a tejszínt, és mindezzel együtt készre pároljuk. Ha
szükséges, felöntjük a maradék levessel és a végén után,
ízesítjük. A mustáros húst előmelegített tányérokon szépen
elrendezzük, majd a reszelt tormával meghintve, petrezselyemmel
díszítve tálaljuk. Köretként krumpli gombócot adunk hozzá.
Fokhagymás karaj
Típus: Sertéshúsok
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, három gerezd fokhagyma, egy evőkanál
zsír, só, 2 dkg vaj. A húst kicsontozzuk, majd sűrűn megtűzdeljük
apróra vágott fokhagymával, zsineggel gömbölyűre kötözzük.
Kívülről megsózzuk, megforgatjuk a megforrósított zsírban,
mellédobjuk a maradék fokhagymát egészben és kevés vízzel
puhára pároljuk. Végül megkenjük vajjal és a sütőben
ropogósra sütjük. Tálalás előtt a zsineget lebontjuk, a húst
felszeleteljük és átszűrve öntjük rá a levét.