ReggelikAz oldalon 15 recept található. |
Narancsos-mazsolás rizs
Hozzávalók:
50 dkg rizs
1 1/2 l víz
csipet só
késhegynyi sáfrány vagy kurkuma
200 g mazsola
3-4 narancs
méz ízlés szerint
1/2 l kesutejszín
A rizst vízben puhára főzzük és egy ideig állni hagyjuk. Eközben
a mazsolát és a sáfrányt hozzákeverjük, majd a kockákra vágott
narancsot vagy mandarint, mézet és végül a felvert tejszínt
vegyítjük közé. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Kukoricagombóc
Hozzávalók:
50 dkg kukorica dara
1 citrom reszelt héja
1,5 l víz
pici só
esetleg feldarabolt aszalványok (elhagyható)
30 dkg kókusz
méz ízlés szerint (6-10 ek.)
Tegyük fel a vizet főni, és reszeljük bele a citrom héját,
sót, majd keverjük hozzá a kukoricadarát, és a kókuszt és
folyamatos kavargatás mellett főzzük puhára a darát. Amikor
már majdnem kész akkor akkor keverjük hozzá a mézet, hogy ne
veszítsen a vitamin tartalmából. A lábasban hagyjuk kihűlni,
majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és kókuszba
forgatjuk. Gyümölcsös (következő recept) vagy karobos öntettel
tálaljuk.
Gyümölcs öntet
Hozzávalók:
1 liter híg eperlekvár vagy 1 kg friss eper
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz
Nincs más dolgunk csak az egészet jó alaposan összeturmixolnunk.
Almás, szilvalekváros, rakott árpa
Hozzávalók:
50dkg főtt árpa
1 kg alma lereszelve
50 dkg szilvalekvár
20 dkg mazsola előre beáztatva
1 teáskanál só
2 teáskanál koriander
A hozzávalókat a szilvalekvár kivételével keverjük össze,
majd rakjunk le egy réteget a tepsi aljára, erre simítsunk egy
réteg szilvalekvárt, és folytassuk a két réteg rakosgatását,
amíg van alapanyagunk. Utoljára árpa kerüljön és a tetejére
durvára vágott diót, vagy mandulát szórjunk. Tálalás előtt
10 percre toljuk forró sütőbe.
Halvás porridge
Hozzávalók:
30 dkg hántolt zab,
1 1/2 l víz
csipet só
40 dkg halva
1 dl víz
2 ek. karobpor
méz ízlés szerint
A hántolt zabot vízzel összekeverjük és 1/2 óráig állni
hagyjuk. Ezután 15 percig főzzük a sóval. A halvát
elturmixoljuk a vízzel, és a karobbal, szükség esetén ízesítjük
mézzel.
Növényi tejek készítése
Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a szójababot,
vagy a diót, vagy mandulát minden esetben adjunk hozzá egy
csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet
ízlés szerint.
Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel.
A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is
fogyasztható.