Mártások

Az oldalon 15 recept található.





Fehérmártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, S dl víz, 1 tojássárgája, ij2 citrom leve vagy 1 evőkanál ecet, só és törött fekete bors. Megmelegítünk 3 dkg vajat, belekeverjük a lisztet, majd azonnal felengedjük vízzel vagy húslevessel. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd gyorsan addig keverjük, amíg meg nem sűrűsödik. A tűzről levéve beletesszük a maradék 3 dkg vajat és a citromlevet vagy az ecetet. Felhasználható: spárga-, karfiol-halételek és húsok mellé.


Sajtmártás


Típus: Mártások

Hozzávalók:
-1-2 evokanál liszt -2-3 dl tej -kevés vaj -1/2 fej vöröshagyma -1-2 gerezd fokhagyma -só,bors, szerecsendió -és persze sajt ízlés szerint


Egy kevés vajat, vagy olajat ki hogy szereti felforrósítunk, az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket is(préselve) beleszórjuk a liszet és mintha rántást készítenénk megpirítjuk. Beletesszük utánna a fuszereket, só, bors, szerecsendió. Amíg ezt csináljuk kicsit kihul a liszt és felönthetjük a tejjel. Ezután visszatesszük a gázra és ha kell olykor tejjel hígitjuk. Ha kb. mártás suruségu akkor a reszelt sajtot is beleszórjuk és összeforraljuk.



Vadászmártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, 4 kisfej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 2,5 dl barnamártás, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld és tárkony. A forró vajban megpároljuk a vékonyra szeletelt gombát, majd beletesszük a finomra metélt hagymát. Egy perc múlva hozzáadjuk a fehérbort, és addig főzzük, míg mennyisége a felére be nem sűrűsödött. Elegyítjük a barnamártással és a paradicsompürével, néhány másodpercig főzzük, majd zöldpetrezselymet és tárkonyt adunk hozzá. Felhasználható: vadhúsokhoz és felvágottakhoz.

Besamel mártás


Típus: Mártások

Hozzávalók:
2 evokanál margarin, 2 evokanál liszt, 3 dl tej, 1 tojássárgája, só, bors.

A margarint egy tálba tesszük és 1 percig 200 W-on felolvasztjuk, majd
belekeverjük a lisztet és 2 percig 500 W-on fozzük. Ezután hozzáadjuk a tejet,
összekeverjük, és további 3 percig 500 W-on felfozzük. Az edényt kivéve a
mártást megfuszerezzük, hozzáadjuk a tojássárgáját és az egészet finom masszává
keverjük és újabb 1 percig 500 W-on összefozzük.
Ezt a mártást további fozéshez kötoanyagként, illetve egyes tésztafélékhez
ajánljuk.


Mustáröntet


Típus: Mártások

Hozzávalók: 10 dkg mustár, 2 dl olaj, 1 dl fehérbor, sóska, fekete bors, só A mustárt a fűszerekkel jól kikeverjük, és lassan hozzácsepegtetjük az olajat, míg sima, bársonyos öntetet nem kapunk. A sóskát megmossuk, megtisztítjuk, és nyersen leöntjük a mustáröntettel. Ebbe beleöntjük a bort, és elkeverjük. Halételekhez való.


Mustármártás


Típus: Mártások

Egy-két evőkanál mustárt összekeverünk egy evőkanál borecettel és reszelt vöröshagymaval, egy csipet cukorral meg worcester-mártással ízesítjük.


Paradicsommártás grillezett húsokhoz


Típus: Mártások

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt mandula 1-2 evőkanál cukor, 2 evőkanál szójaolaj, 3 evőkanál tejszín, őrölt zöldbors, só Elkészítése: A paradicsomokat mártsa forró vízbe, héját húzza le, majd turmixolja pépesre. Tegye bele a zúzott fokhagymát, az őrölt mandulát, és a szójaolajt. A tejszínbe keverje el a zöldborsot, adja a paradicsomléhez. Végül sóval, cukorral ízesítse. Jól keverje össze majd behűtve, érlelje néhány órát. Grillezett kolbászhoz, csirkéhez kitűnő.


Gombamártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 1 kg vagy 3 üveg konzerv gomba, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 dl tej 1 közepes fej (vagy két feleakkora) vöröshagyma, 2-3 kanál liszt, némi olaj, só, fekete bors, majoránna Elkészíteni holt egyszerű, nagyon finom és sok mindenhez jó. Én például sonkával Vagy sült hússal töltött palacsinta mellé is ezt készítem, a rizses dolgok, pedig direkt ezt kívánják. Némi olajon pirítsd meg a fölaprított hagymát, tedd rá a fölaprított gombát. Kevés só, bors, majoránnaízesítéssel, kevergetve süsd 10-15 percig. Közben készítsd el a habarást: 1 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 1 dl tej, 2-3 kanál liszt, ezt jól turmixold össze. Ha megsült a gomba, öntsd rá a habarást, és az egészet forrald fel. Miután felforrt, akkor látod, milyenre sikerült az állaga. Ha túl sűrűnek látod, önts hozzá egy kis tejet, és újra forrald föl. Ha túl hígnak látod, készíts egy kis tejes lisztes habarást, ezt öntsd hozzá és forrald fel újra. Ha nem látod, hogy túl sűrű vagy túl híg, vegyél föl szemüveget. Egyébként teljesen mindegy. A sűrű gombamártás pontosan olyan ízű, mint a híg. Később úgyis besűrűsödik.

OLASZ MÁRTÁS


Típus: Mártások

HOZZÁVALÓK: 40 dkg darált sertéshús, paradicsomszósz vagy ?lé, vöröshagyma sárgarépa, vegyes zöldség, zeller, gomba FŰSZEREK: só, fekete bors kakukkfű, szerecsendió, stb. E L K É S Z Í T É S: A karikára vágott hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert lereszeljük, hozzákeverjük a hagymához, és együtt tovább pároljuk, (amíg a répa kiadja a színét.) Eztán hozzáadjuk a darált húst, a gombát és a fűszereket. Rövid ideig együtt pároljuk, majd a paradicsomlét is hozzáöntjük. Végül szósszá főzzük.



Aioli mártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 1/2 citrom leve, 1 mokkáskanál mustár, 2 dl olaj, só, törött fekete bors Alaposan összetörjük a fokhagymát, és simára keverjük a tojások sárgájával. Vékony sugárban állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat, majd sóval, borssal, mustárral és citromlével ízesítjük.

Pikáns barbecuemártás


Típus: Mártások

3 ek apróra vágott hagyma, 2 ek vaj, 2 ek cukor, 2 ek ecet (5 %-os), 1 ek worchester szósz, 4 ek citromlé, 2 dl ketchup, 5 ek apróra vágott zeller, 1 tk mustárpor, 2 tk só, 1 tk bors.
A vajat egy serpenyoben felolvasztom, ebben enyhén megaszalom a hagymát, majd az összes hozzávalót beletéve negyed óráig kis lángon párolom.



Nápolyi mártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 2 dl ketchup, 1/2 dl vörösbor, 1 csokor tárkony, néhány szál összevágott friss bazsalikom, 2-3 gerezd tört fokhagyma, só, törött fekete bors, késhegynyi babérlevélpor A hozzávalókat összekeverjük és jól záródó üvegbe néhány napra a hűtőszekrénybe, tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Elzászi mártás


Típus: Mártások

Hozzávalók: 1,5 evőkanál ecet, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál víz, 20 dkg vaj, só, törött fekete bors. Egy kis lábasban melegítve elpárologtatjuk a megborsozott ecetet annyira, hogy egy kiskanálnyi maradjon csak belőle. Amikor már kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, a sót és a vizet. A lábast 60 fokos vízfürdőbe állítjuk, s takaréklángon addig keverjük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. (Felforrnia nem szabad!) Ezután levesszük a tűzről, apránként hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Egy-két evőkanál tejföllel is dúsíthatjuk. Tálalásig tartsuk meleg vízfürdőben. Felhasználható: halakhoz, spárgához és karfiolhoz.