MarhahúsokAz oldalon 15 recept található. |
Borsos tokány
Típus: Marhahúsok
Legjobb, ha bélszín szélébol, az úgynevezett pacsniból készítjük.
Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban
megpároljuk és
hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk,
meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd
puhára
pároljuk. Idonként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy
leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás
elott pici
lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört
burgonyát
vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.
Borjúpörkölt
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 25 dkg apróhagyma 35 dkg érett paradicsom, 2 zöldpaprika
2-3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál sertészsír, 2 csapott evőkanál,
csípős rózsapaprika 2 evőkarnál édes-nemes pirospaprika 1.5
kg borjúszelet (lapocka), só A hagymácskákat meghámozzuk, félbevágjuk.
A paradicsomok szártövét tölcsérszerűen kivágyjuk, rövid
időre forró vízbe tesszük, a héját lehúzzuk, és kockára
vágjuk. A hüvelyes paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, rövid
időre forró vízbe téve a héját Lehúzzuk, és vékony
szeletkékre vágjuk. A fokhagymái megtisztítjuk, összezúzzuk.
A disznózsírt egy nagyobb edényben fölolvasztjuk. A hagymát
gyengén megfonnyasztjuk, a két paprikafűszerrel megszórjuk. P
fokhagymát és a 2x2 cm-es kockákra vágott húst hozzáadva,
kevergetve rövid ideig pirítjuk, utána befödve 15 percig pároljuk.
Ezután a paradicsomot és a paprikaszeletekét is hozzáadjuk,
majd befödve további 35 percig pároljuk. Amikor a hús kész,
a leve megfelelően lefőtt. Petrezselymes burgonyává vagy
galuskával tálaljuk.
Hagymáshús zöld borssal
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús 2 nagy fej vöröshagyma,
8 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 piros és zöldhúsú
zöldpaprika, 3 ecetes uborka, 5 evőkanál olaj, só, frissen őrölt
fekete bors, 1 doboz paradicsomszósz 1 evőkanál zöld bors,
egy kevés húsleves vagy pecsenyelé felönteni Előkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk; a szalonnát
levágjuk a bőréről, majd apró kockákra vágjuk; a paprikát
megmossuk, Félbevágjuk, kivágjuk a csumáját, majd a húsát
csíkokra vágjuk; az uborkát felszeleteljük; a fokhagymát
megtisztítjuk, és fokhagymaprésen átnyomjuk. Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a
hagymát, a szalonnát meg a húst, és állandóan kevergetve,
nagy lángon pirítjuk; sóval, borssal, fokhagymával és
paradicsomszószmal fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikacsíkokat,
és kis lángra tesszük; felöntjük húslevessel vagy pecsenyelével
és fél órán át - szükség szerint levest utána öntögetve
- pároljuk. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a zöld borsot és
az ecetes uborkát is.
Marhapörkölt
Típus: Marhahúsok
Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár.
Személyenként
fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban
megfonnyasztjuk. A húst
kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig sütjük
a
hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette.
Ekkor egy
mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk
rá, majd
fedo alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk
hozzá
egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés
paradicsompürét
tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk
.
ZÖLDSÉGES MARHASZELET
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, zöldborsó, sárgarépa,
petrezselyemzöld, paradicsom, zöldpaprika, bor, mustár, 1-1,5
kg marha/borjúszelet, gomba, fűszerek: fekete bors, só, ételízesítő,
rozmaring, borsika, bazsalikom, szerecsendió. Mély tepsibe apróra
vágott hagymát, borsót, sárgarépát, petrezselymet teszünk,
majd a mustárral megkent hússzeleteket szépen egyenként ráhelyezzük.
Ismét kevés borsot szórunk rá, utána, pedig összevagdalt
paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük. Mielőtt
a sütőbe tennénk, ráöntünk kb. fél liter bort és egy kevés
olajat. Sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk a borral, úgy,
hogy a húst ellepje. Amikor félig megsült a hús, a gombát összevagdaljuk,
rátesszük, és a zöldséges marhaszeletet készre sütjük.
Vadas marhahús knédlivel
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: A vadashoz: 80 dkg hátszín, 3 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, 5 dkg füstölt szalonna, 5 evőkanál
olaj, 1 vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 dl
tejföl, 1 evőkanál ecet, 1 babérlevél, fekete bors, só, 1/2
citrom leve, cukor, mustár, ízlés szerint A knédlihez (gombóchoz):
2 db zsemle, 2 evőkanál vaj, 1/2 1 tej, 2-3 evőkanál liszt, só
Elkészítése: A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, tűzzük
a megmosott és leszárított hátszínre, majd dörzsöljük be
sóval, borssal. A zöldségeket vágjuk karikára. Tűzálló tálba
tegyünk pár kanál olajat, rá a zöldségeket, arra a húst,
majd sütőbe téve pirítsuk meg. Helyezzük utána lábosba, öntsük
fel. vízzel, ízesítsük ecettel, és lefedve pároljuk puhára.
A húst vegyük ki, a visszamaradt zöldséges levet sűrítsük
be liszttel, tejföllét, ízesítsük citrommal, cukorral, mustárral
és forraljuk föl. Turmixoljuk össze. A zsemlegombócokhoz vágjuk
apró kockára a zsemléket és pirítsuk meg vajon. Öntsük fel
annyi tejjel, hogy a zsemlekockákat ellepje, és hagyjuk pihenni.
Sózzuk, meg és liszttel keverjük el. Vajazzunk be egy
konyharuhát, tegyük közepébe a fenti galuskasűrűségű tésztát
és a ruha két végét szorosan, kössük meg. Sós, forrásban,
lévő vízben főzzük 40 percig. Még melegen kibontjuk és
felszeleteljük. A tányérba tegyünk 1-2 szelet húst, knédlit
és öntsük rá a forró vadas szöszt.
Thai marhatál
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús (lapocka), 5-8 dkg szójacsíra,
3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl száraz vörösbor,
2 cl száraz sherry, 1 mokkáskanál őrölt chilipaprika, 1 dl
szezámolaj Az alaposan megmosott marhahúst hosszú, de vékony
csíkokra vágjuk. Előhevített szezámolajon megpirítjuk, hozzáadjuk
a paradicsomszószt, és rövid ideig a hússal együtt tovább
pirítjuk. Felöntjük száraz vörösborral. Ízesítjük durvára
vágott fokhagymával, őrölt chilipaprikával és sherryvel.
Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Az utolsó néhány
percben adjuk hozzá a megmosott szójacsírát. Az egészet együtt
készre pároljuk.
Zengoi töltött rostélyos
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej vöröshagyma,
3 gerezd
fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg sertésvelo, 2 tojás, só,
80 dkg
rostélyos (csont nélkül), 5 dkg zsír, 15 dkg gomba, törött
bors, 1
evokanál pirospaprika, 1,5 dl tejföl, 1 evokanál liszt, 1 csomó
petrezselyemzöld, 4 adag ribizli.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kisütöm, megpirítom
rajta
az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott
zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre párolom. Ezután
a
megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velot hozzátéve
néhány
percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig
keverem, ezután megsózom. Az egyforma szeletekre vágott húst
kiverem,
rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm és zsineggel
megkötöm.
Forró zsírban megpirítom, két pohár vizet öntök alá, és
megpárolom.
A forró zsíron üvegesre pirítom a maradék vöröshagymát,
majd a
felszeletelt gombát megsózva fedo alatt puhára párolom.
Borssal
és pirospaprikával megszórom, és a hús párolólevével felöntöm.
Jól
összeforralom, majd ráöntöm a húsra. Még egyszer
felforralom, végül
meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom.
Marhapörkölt
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma,
1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika,
só. Elkészítés: Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra
összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst.
Megsózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült,
megpaprikázzuk, és kevés vízzel felöntjük. Gyakran
megkeverjük és időnként vízzel felöntve, tovább főzzük.
Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a cikkekre vágott zöldpaprikát
is.
Bifsztek
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 8, egyujjnyi vastag hátszín-szelet, mustár, só,
törött fekete bors, két evőkanál zsír, olaj. A hússzeleteket
megborsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral meg olajjal, és
legalább másnapig állni hagyjuk. A megforrósított zsírban
az előkészített szeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük
(ha nem szeretjük véresen, egy kicsit tovább), megsózzuk, és
burgonyapürével meg párolt zöldségekkel kínáljuk. Szokás
a kisült hússzeletek tetejére egy-egy tükörtojást is ültetni,
és külön csészében mustárt, ketchupot vagy worcester mártást
adni hozzá.
Serpenyős rostélyos
Típus: Marhahúsok
Hozzávalók: 4 db 150 g-os rostélyos szelet, 60 g zsír, 150 g
vöröshagyma, 150 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 800 g
burgonya, 10 g pirospaprika, só, köménymag, fokhagyma Elkészítése
A húsokat elősütjük (lásd Tejfölös gombás rostélyos), lábasba
tesszük. Elkészítjük a pörköltalapot és a rostélyosokra
öntjük. Lassú forralással majdnem puhára pároljuk, hozzáadjuk
a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát és a cikkekre vágott
burgonyát, ha kell utána ízesítjük, és az anyagokat készre
párolva forrón tálaljuk.