Marhahúsok

Az oldalon 15 recept található.





Borsos tokány


Típus: Marhahúsok

Legjobb, ha bélszín szélébol, az úgynevezett pacsniból készítjük.
Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és
hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára
pároljuk. Idonként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás elott pici
lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört burgonyát
vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.

Borjúpörkölt


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 25 dkg apróhagyma 35 dkg érett paradicsom, 2 zöldpaprika 2-3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál sertészsír, 2 csapott evőkanál, csípős rózsapaprika 2 evőkarnál édes-nemes pirospaprika 1.5 kg borjúszelet (lapocka), só A hagymácskákat meghámozzuk, félbevágjuk. A paradicsomok szártövét tölcsérszerűen kivágyjuk, rövid időre forró vízbe tesszük, a héját lehúzzuk, és kockára vágjuk. A hüvelyes paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, rövid időre forró vízbe téve a héját Lehúzzuk, és vékony szeletkékre vágjuk. A fokhagymái megtisztítjuk, összezúzzuk. A disznózsírt egy nagyobb edényben fölolvasztjuk. A hagymát gyengén megfonnyasztjuk, a két paprikafűszerrel megszórjuk. P fokhagymát és a 2x2 cm-es kockákra vágott húst hozzáadva, kevergetve rövid ideig pirítjuk, utána befödve 15 percig pároljuk. Ezután a paradicsomot és a paprikaszeletekét is hozzáadjuk, majd befödve további 35 percig pároljuk. Amikor a hús kész, a leve megfelelően lefőtt. Petrezselymes burgonyává vagy galuskával tálaljuk.


Hagymáshús zöld borssal


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús 2 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 piros és zöldhúsú zöldpaprika, 3 ecetes uborka, 5 evőkanál olaj, só, frissen őrölt fekete bors, 1 doboz paradicsomszósz 1 evőkanál zöld bors, egy kevés húsleves vagy pecsenyelé felönteni Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk; a szalonnát levágjuk a bőréről, majd apró kockákra vágjuk; a paprikát megmossuk, Félbevágjuk, kivágjuk a csumáját, majd a húsát csíkokra vágjuk; az uborkát felszeleteljük; a fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymaprésen átnyomjuk. Elkészítés: Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, a szalonnát meg a húst, és állandóan kevergetve, nagy lángon pirítjuk; sóval, borssal, fokhagymával és paradicsomszószmal fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és kis lángra tesszük; felöntjük húslevessel vagy pecsenyelével és fél órán át - szükség szerint levest utána öntögetve - pároljuk. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a zöld borsot és az ecetes uborkát is.


Marhapörkölt


Típus: Marhahúsok

Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként
fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst
kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig sütjük a
hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy
mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd
fedo alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá
egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét
tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk

.
ZÖLDSÉGES MARHASZELET


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, zöldborsó, sárgarépa, petrezselyemzöld, paradicsom, zöldpaprika, bor, mustár, 1-1,5 kg marha/borjúszelet, gomba, fűszerek: fekete bors, só, ételízesítő, rozmaring, borsika, bazsalikom, szerecsendió. Mély tepsibe apróra vágott hagymát, borsót, sárgarépát, petrezselymet teszünk, majd a mustárral megkent hússzelete­ket szépen egyenként ráhelyezzük. Ismét kevés borsot szó­runk rá, utána, pedig összevagdalt paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük. Mielőtt a sütőbe tennénk, ráöntünk kb. fél liter bort és egy kevés olajat. Sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk a borral, úgy, hogy a húst ellepje. Amikor félig megsült a hús, a gombát összevagdaljuk, rátesszük, és a zöld­séges marhaszeletet készre sütjük.



Vadas marhahús knédlivel


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: A vadashoz: 80 dkg hátszín, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg füstölt szalonna, 5 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, 1 evőkanál ecet, 1 babérlevél, fekete bors, só, 1/2 citrom leve, cukor, mustár, ízlés szerint A knédlihez (gombóchoz): 2 db zsemle, 2 evőkanál vaj, 1/2 1 tej, 2-3 evőkanál liszt, só Elkészítése: A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, tűzzük a megmosott és leszárított hátszínre, majd dörzsöljük be sóval, borssal. A zöldségeket vágjuk karikára. Tűzálló tálba tegyünk pár kanál olajat, rá a zöldségeket, arra a húst, majd sütőbe téve pirítsuk meg. Helyezzük utána lábosba, öntsük fel. vízzel, ízesítsük ecettel, és lefedve pároljuk puhára. A húst vegyük ki, a visszamaradt zöldséges levet sűrítsük be liszttel, tejföllét, ízesítsük citrommal, cukorral, mustárral és forraljuk föl. Turmixoljuk össze. A zsemlegombócokhoz vágjuk apró kockára a zsemléket és pirítsuk meg vajon. Öntsük fel annyi tejjel, hogy a zsemlekockákat ellepje, és hagyjuk pihenni. Sózzuk, meg és liszttel keverjük el. Vajazzunk be egy konyharuhát, tegyük közepébe a fenti galuskasűrűségű tésztát és a ruha két végét szorosan, kössük meg. Sós, forrásban, lévő vízben főzzük 40 percig. Még melegen kibontjuk és felszeleteljük. A tányérba tegyünk 1-2 szelet húst, knédlit és öntsük rá a forró vadas szöszt.

Thai marhatál


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús (lapocka), 5-8 dkg szójacsíra, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl száraz vörösbor, 2 cl száraz sherry, 1 mokkáskanál őrölt chilipaprika, 1 dl szezámolaj Az alaposan megmosott marhahúst hosszú, de vékony csíkokra vágjuk. Előhevített szezámolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, és rövid ideig a hússal együtt tovább pirítjuk. Felöntjük száraz vörösborral. Ízesítjük durvára vágott fokhagymával, őrölt chilipaprikával és sherryvel. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a megmosott szójacsírát. Az egészet együtt készre pároljuk.


Zengoi töltött rostélyos


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd
fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg sertésvelo, 2 tojás, só, 80 dkg
rostélyos (csont nélkül), 5 dkg zsír, 15 dkg gomba, törött bors, 1
evokanál pirospaprika, 1,5 dl tejföl, 1 evokanál liszt, 1 csomó
petrezselyemzöld, 4 adag ribizli.

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kisütöm, megpirítom rajta
az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott
zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre párolom. Ezután a
megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velot hozzátéve néhány
percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig
keverem, ezután megsózom. Az egyforma szeletekre vágott húst kiverem,
rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm és zsineggel megkötöm.
Forró zsírban megpirítom, két pohár vizet öntök alá, és megpárolom.
A forró zsíron üvegesre pirítom a maradék vöröshagymát, majd a
felszeletelt gombát megsózva fedo alatt puhára párolom. Borssal
és pirospaprikával megszórom, és a hús párolólevével felöntöm. Jól
összeforralom, majd ráöntöm a húsra. Még egyszer felforralom, végül
meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom.


Marhapörkölt


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só. Elkészítés: Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és kevés vízzel felöntjük. Gyakran megkeverjük és időnként vízzel felöntve, tovább főzzük. Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a cikkekre vágott zöldpaprikát is.


Bifsztek


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 8, egyujjnyi vastag hátszín-szelet, mustár, só, törött fekete bors, két evőkanál zsír, olaj. A hússzeleteket megborsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral meg olajjal, és legalább másnapig állni hagyjuk. A megforrósított zsírban az előkészített szeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük (ha nem szeretjük véresen, egy kicsit tovább), megsózzuk, és burgonyapürével meg párolt zöldségekkel kínáljuk. Szokás a kisült hússzeletek tetejére egy-egy tükörtojást is ültetni, és külön csészében mustárt, ketchupot vagy worcester mártást adni hozzá.

 

Serpenyős rostélyos


Típus: Marhahúsok

Hozzávalók: 4 db 150 g-os rostélyos szelet, 60 g zsír, 150 g vöröshagyma, 150 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 800 g burgonya, 10 g pirospaprika, só, köménymag, fokhagyma Elkészítése A húsokat elősütjük (lásd Tejfölös gombás rostélyos), lábasba tesszük. Elkészítjük a pörköltalapot és a rostélyosokra öntjük. Lassú forralással majdnem puhára pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát és a cikkekre vágott burgonyát, ha kell utána ízesítjük, és az anyagokat készre párolva forrón tálaljuk.