LevesekAz oldalon 15 recept található. |
Sajtos paradicsomleves
Típus: Levesek
Hozzávalók: 1/2 kg paradicsom, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt,
só, cukor, ízlés szerint 1 csokor friss bazsalikom levél,
személyenként 1 evőkanál reszelt trappista Elkészítése: A
paradicsomot megtisztítva, szeletelve, kevés vízzel főzze puhára.
Turmixolja vagy passzírozza át. Olajból, lisztből készítsen
rántást, süsse sötét barnára, hideg vizet adjon hozzá és
öntse a sűrű paradicsomhoz. Ízesítse sóval, cukorral, apróra
vágott bazsalikom levéllel. Egészítse ki vízzel, kb. 2
liter, legyen. Forralja össze. Tálalásnál a tányérba tegyen
reszelt sajtot, erre szedje a forró levest. Tetejére frissen vágott
bazsalikomot tegyen.
Spenót leves török módra
Hozzávalók:
2 1/2 liter csirkeleves (lehet kockából csinálni)
1 csirkemelle, kockákra vagdalva
1 nagy répa, gyufaszerű hosszukás szeletekre vágva
1 zellerszár, apróra vagdalva
400 gr spenót
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3 tojás sárgája
1 kissebb citrom leve
Tetszés szerint petrezselyem és/vagy kapor
A levest felforraljuk és a húst, répát, zellert főzzük
benne, míg majdnem puha. Közben megmossuk és apróra vagdaljuk
a spenótot, majd azt is beledobjuk a levesbe. Ezzel úgy 15
percig főzzük közepes lángon. Ezalatt a vajban enyhén megpirítjuk
a lisztet, a leveshez adjuk és még 10-15 percig lassan főzzük.
Akkor levesszük a levest a tűzről, a tojássárgát elkeverjük
a citromlével, belekeverünk egy merőkanálnyi forró leves és
lassan belekeverjük az egészet a fazékba. Melegítsd egy
kicsit tovább a levest, de már ne engedd, hogy felforrjon. Szórj
bele bőven friss kaprot és petrezselymet. Lehet tálalni!
Karfiolleves
Hozzávalók:
1 db karfiol, pici hagyma (ízlés szerint), 1 doboz natúr
joghurt, 2 db tyúkhúsleves kocka, 1 tojás sárgája, friss
petrezselyem
Elkészítése:
Hideg vízben feltesszük főni a megmosott és rózsáira
szedett karfiolt , félúton beletesszük a két leveskockát (1
liter vízhez) és az apróra vágott hagymát.
Amikor a karfiol megpuhult, a joghurtot elkeverjük a tojás sárgájával
és ezzel behabarjuk.
A végén friss petrezselymmel megszórunk a tetejét.
Malacaprólék leves
Típus: Levesek
A tisztított és jól átmosott 1 kg malacaprólékot (tüdő, máj,
láb,
farok, vese) kis kockára vágjuk, majd hideg vízbe téve
egyszer
átforraljuk és újra lemossuk. Közben 1 fej finomra vágott vöröshagymát
zsiradékon megfonnyasztunk. Erre helyezzük az előkészített
aprólékot.
Sóval, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Hozzáadunk
kockára
vágott vegyes zöldséget, és csontlevet vagy vizet aláöntve
puhára
főzzük. Finomra vágott tárkonnyal, petrezselyemzölddel
meghintjük.
Kb. 1 órai főzés után zsemleszínű rántással besűrítjük,
citromlével
és tejföllel, cukorral pikánsra ízesítjük. Átforraljuk és
kicsiny
zsemlegombócokra tálaljuk.
Betyárgulyás
Hozzávalók:
25 dkg füstölt sertéshús
25 krumpli
1 sárgarépa, 1 fehérrépa
1 fej hagyma
1 marék csipetke
2 dkg zsír, 2 babérlevél
1 mokkáskanál pirospaprika
késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál kristálycukor
1 ek ketchup, 4-5 cm piros arany,
12-15 szem köménymag, só Elkészítés:
A hagymát felkockázva a zsiradékon megpirítjuk, a kockára vágott
húst átforgatjuk rajta, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a
pirospaprikát, felengedjük húslével, míg éppen csak ellepi
és hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt, kislángon addig főzzük,
amíg a hús már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára
vágott krumplit, a karikára vágott répákat és sóval ízesítjük.
Lassú tűzön készre főzzük. Ha kész, csipetkét főzünk
bele