Levesek

Az oldalon 15 recept található.





Sajtos paradicsomleves

Típus: Levesek

Hozzávalók: 1/2 kg paradicsom, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, só, cukor, ízlés szerint 1 csokor friss bazsalikom levél, személyenként 1 evőkanál reszelt trappista Elkészítése: A paradicsomot megtisztítva, szeletelve, kevés vízzel főzze puhára. Turmixolja vagy passzírozza át. Olajból, lisztből készítsen rántást, süsse sötét barnára, hideg vizet adjon hozzá és öntse a sűrű paradicsomhoz. Ízesítse sóval, cukorral, apróra vágott bazsalikom levéllel. Egészítse ki vízzel, kb. 2 liter, legyen. Forralja össze. Tálalásnál a tányérba tegyen reszelt sajtot, erre szedje a forró levest. Tetejére frissen vágott bazsalikomot tegyen.


Spenót leves török módra

Hozzávalók:
2 1/2 liter csirkeleves (lehet kockából csinálni)
1 csirkemelle, kockákra vagdalva
1 nagy répa, gyufaszerű hosszukás szeletekre vágva
1 zellerszár, apróra vagdalva
400 gr spenót
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3 tojás sárgája
1 kissebb citrom leve
Tetszés szerint petrezselyem és/vagy kapor

A levest felforraljuk és a húst, répát, zellert főzzük benne, míg majdnem puha. Közben megmossuk és apróra vagdaljuk a spenótot, majd azt is beledobjuk a levesbe. Ezzel úgy 15 percig főzzük közepes lángon. Ezalatt a vajban enyhén megpirítjuk a lisztet, a leveshez adjuk és még 10-15 percig lassan főzzük.

Akkor levesszük a levest a tűzről, a tojássárgát elkeverjük a citromlével, belekeverünk egy merőkanálnyi forró leves és lassan belekeverjük az egészet a fazékba. Melegítsd egy kicsit tovább a levest, de már ne engedd, hogy felforrjon. Szórj bele bőven friss kaprot és petrezselymet. Lehet tálalni!



Karfiolleves
Hozzávalók:

1 db karfiol, pici hagyma (ízlés szerint), 1 doboz natúr joghurt, 2 db tyúkhúsleves kocka, 1 tojás sárgája, friss petrezselyem
Elkészítése:

Hideg vízben feltesszük főni a megmosott és rózsáira szedett karfiolt , félúton beletesszük a két leveskockát (1 liter vízhez) és az apróra vágott hagymát.
Amikor a karfiol megpuhult, a joghurtot elkeverjük a tojás sárgájával és ezzel behabarjuk.
A végén friss petrezselymmel megszórunk a tetejét.

 

Malacaprólék leves


Típus: Levesek

A tisztított és jól átmosott 1 kg malacaprólékot (tüdő, máj, láb,
farok, vese) kis kockára vágjuk, majd hideg vízbe téve egyszer
átforraljuk és újra lemossuk. Közben 1 fej finomra vágott vöröshagymát
zsiradékon megfonnyasztunk. Erre helyezzük az előkészített aprólékot.
Sóval, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Hozzáadunk kockára
vágott vegyes zöldséget, és csontlevet vagy vizet aláöntve puhára
főzzük. Finomra vágott tárkonnyal, petrezselyemzölddel meghintjük.
Kb. 1 órai főzés után zsemleszínű rántással besűrítjük, citromlével
és tejföllel, cukorral pikánsra ízesítjük. Átforraljuk és kicsiny
zsemlegombócokra tálaljuk.

 

Betyárgulyás

Hozzávalók:
25 dkg füstölt sertéshús
25 krumpli
1 sárgarépa, 1 fehérrépa
1 fej hagyma
1 marék csipetke
2 dkg zsír, 2 babérlevél
1 mokkáskanál pirospaprika
késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál kristálycukor
1 ek ketchup, 4-5 cm piros arany,
12-15 szem köménymag, só Elkészítés:
A hagymát felkockázva a zsiradékon megpirítjuk, a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük húslével, míg éppen csak ellepi és hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt, kislángon addig főzzük, amíg a hús már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a karikára vágott répákat és sóval ízesítjük. Lassú tűzön készre főzzük. Ha kész, csipetkét főzünk bele