Hájastészták

Az oldalon 15 recept található.





Hozzávalók:
40 dg háj
70 dg liszt
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
kb 2,5 dl langyos sós, ecetes víz

Elkészítése:
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük. A többi hozzávalóból rugalmas tésztát észítünk, jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes hájat, feltekerjük. Fél óra múlva kinyújtjuk, most már alulról lefelé, fentről lefelé és oldalról befelé hajtjuk össze. Ezt félóránként még kétszer egismételjük.

Hájastészta (Sajttaltöltött)

Hozzávalók:
Hájastészta
Sajt
Elkészítése:
A hájas tésztát kinyújtjuk,
közepes korongokat szaggatunk.
Minden másodiknak a közepét kis kerek szaggatóval szúrjuk ki.
A teljes korongot megkenjük vízzel és ráhelyezzük a kiszúrt formát.
Reszelt sajttal megtöltjük, majd tepsibe téve forró sütőben kisütjük

 

Hájastészta (Édes)

Hozzávalók:

Hájastészta
Lekvár

Elkészítése:
A hájas tésztát kinyújtjuk, közepes korongokat szaggatunk.
Minden második nak a közepét kis kerek szaggatóval szúrjuk ki.
A teljes korongot megkenjük vízzel és ráhelyezzük a kiszúrt formát.
Lekvárral vagy diós töltelékkel töltjük, majd tepsibe téve forró sütőben kisütjük.
Porcukorral megszórjuk.

Hájastészta (Krémes)

Hozzávalók:

Hájastészta
2 vanilliás pudingpor
8 dl tej
20 dg kristálycukor
3 tojás
porcukor

Elkészítése:
A hájas tésztából két vékony lapot sütünk.
A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, kevés tejet adunk hozzá és a pudingport.
A többi tejet feltesszük főni és a pudingos masszával sűrűre főzzük.
Tűzről levéve de, még forrón hozzáadjuk a tojásfehérje kemény habját.
Rákenjük az egyik lapra a másik lapot négyzetekre vágjuk és ráhelyezzük a krémre, megszórjuk porcukorral.

Hájastészta (Pogácsa)

Hozzávalók:

Hájastészta
Sajt

Elkészítése:
Az előzőekben említett recepteknél fennmaradó kis korongok tetejét megszórjuk reszelt sajttal,
majt tepsibe téve forró sütőben kisütjük

 

Hájastészta (Stangli / sajtosrúd)


Hozzávalók:

Hájastészta
Sajt
Liszt
Tojás

Elkészítése:
Lisztezett táblán kinyújtjuk a tésztát, hosszúkás rudakat vágunk, tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással.
A reszeltsajtot kevés liszttel, pirospaprikával megkeverjük, rárakjuk a megkent tésztára. Meleg sütőbe kisütjük.

Hájastészta (Szerelmeslevél)

Hozzávalók:

Hájastészta
Gyümölcsíz
Porcukor

Elkészítése:
A lisztezett táblán kinyújtott tésztát nényzetekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt helyezünk, háromszögre hajtjuk.
Tepsibe rakva közepesen meleg sütőben megsütjük. Kihülés után megszórjuk porcukorral.