FőzelékekAz oldalon 15 recept található. |
Burgonyafőzelék
Típus: Főzelékek
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál
liszt, 2 babérlevél, pirospaprika, ecet, 1 dl tejföl, só A
megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben főzzük,
a babérlevéllel együtt. Világos rántást készítünk.
Beleszórunk egy kevés pirospaprikát, felengedjük vízzel, és
a majdnem főtt burgonyához adjuk. A végén belekeverjük a
tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet. Majoránnás: A rántásba,
pirospaprika helyett, majoránnát morzsolunk, és borsot szórunk.
Szalonnás lencse
Típus: Főzelékek
Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, tíz szem apró vöröshagyma,
40 dkg lencse, egy szál sárgarépa, egy petrezselyemgyökér,
kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma, egy csokor
petrezselyemzöld, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só. A
lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát
fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd
beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt
megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük.
A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és
az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne
feledjük kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi
ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós,
meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek
jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük.
Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.