Főzelékek

Az oldalon 15 recept található.





Burgonyafőzelék


Típus: Főzelékek

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, pirospaprika, ecet, 1 dl tejföl, só A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben főzzük, a babérlevéllel együtt. Világos rántást készítünk. Beleszórunk egy kevés pirospaprikát, felengedjük vízzel, és a majdnem főtt burgonyához adjuk. A végén belekeverjük a tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet. Majoránnás: A rántásba, pirospaprika helyett, majoránnát morzsolunk, és borsot szórunk.


Szalonnás lencse


Típus: Főzelékek

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, tíz szem apró vöröshagyma, 40 dkg lencse, egy szál sárgarépa, egy petrezselyemgyökér, kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só. A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük. Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.