EgytálételekAz oldalon 15 recept található. |
Brokkoli szárazbab egytál
Típus: Egytálételek
Hozzávalók:
1/4 kg brokkoli, 1/4 kg száraz bab, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 kávéskanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, ételízesítő. Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajon fedő alatt jól megpároljuk a leszűrt babot a hagymával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a sót és az ízesítőket. Egészen kis lángon pároljuk. Közben megtisztítjuk, és kockára vágjuk a zöldségeket, a brokkolit kb. 4 cm-es darabokra, szeljük. A paradicsomot meghámozzuk, és apróra vágjuk. A babot legalább 1 órán átfőzzük, mielőtt beletesszük a zöldségeket. Együtt puhára főzzük az egészet (kb. 10 perc). Akkor jó az étel, ha a leve egészen sűrű.
Burgonya egytál
Típus: Egytálételek
Hozzávalók:
l kg burgonya, 3o dkg főtt tarja, 2 vöröshagyma, 10 dkg
margarin, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista vagy más
sajt, só, pirospaprika, szerecsendió. A megtisztított burgonyát
és hagymát felkarikázzuk, s egy kivajazott tűzálló tálba a
hússzeletekkel felváltva rétegesen lerakjuk. A tojások sárgáját
elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, s a fűszerekkel,
majd hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket a rétegekre
öntjük, tetejére rászórjuk a maradék sajtot, s pirosra sütjük.
LECSÓS CSIRKEMELL EGYTÁL
Típus: Egytálételek
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell, 50 dkg vastag húsú színes zöldpaprika,
50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 10 dkg füstölt
szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 25 dkg
apró szemű gomba, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 75 dkg apró
szemű burgonya (újburgonya), 1-1 mokkáskanál törött fekete
bors és bazsalikom, ízlés szerint só, 1 teáskanál
pirospaprika. A vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra
vágom. A füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját
kiolvasztom és rajta a hagymakarikákat üvegesre fonnyasztom.
Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, felszeletelt
paprikát és a megtisztított, de egészben hagyott gombát.
Megsózom és fedő alatt, saját levében néhány percig sütöm.
Közben néhányszor megkeverem. Megfűszerezem, hozzáadom a
megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, végül a
paradicsompürét, a tejfölt és a tejszínt is belekeverem.
Ezután a tüzet eloltom alatta. Mély tűzálló tál aljára
terítem a megtisztított, egészben hagyott nyers
burgonyaszemeket, jól megsózom, és beborítom a kicsontozott
és felszeletelt csirkemellel. Ráterítem a gombás lecsót, rákarikázom
a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, végül meghintem a
reszelt füstölt sajttal. A tálat alufóliával jó szorosan
lefedem, és előmelegített forró sütőben közepes lángon 45
percig sütöm. Az alufóliát levéve csak annyi ideig pirítom,
hogy a sajt a tetején egybefüggő réteget képezzen. Ne
barnuljon meg, mert megkeseredik! Tejfölös uborkasaláta illik
hozzá.