Egytálételek

Az oldalon 15 recept található.





Brokkoli szárazbab egytál


Típus: Egytálételek

Hozzávalók:

1/4 kg brokkoli, 1/4 kg száraz bab, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 kávéskanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, ételízesítő. Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajon fedő alatt jól megpároljuk a leszűrt babot a hagymával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a sót és az ízesítőket. Egészen kis lángon pároljuk. Közben megtisztítjuk, és kockára vágjuk a zöldségeket, a brokkolit kb. 4 cm-es darabokra, szeljük. A paradicsomot meghámozzuk, és apróra vágjuk. A babot legalább 1 órán átfőzzük, mielőtt beletesszük a zöldségeket. Együtt puhára főzzük az egészet (kb. 10 perc). Akkor jó az étel, ha a leve egészen sűrű.


Burgonya egytál


Típus: Egytálételek

Hozzávalók:

l kg burgonya, 3o dkg főtt tarja, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista vagy más sajt, só, pirospaprika, szerecsendió. A megtisztított burgonyát és hagymát felkarikázzuk, s egy kivajazott tűzálló tálba a hússzeletekkel felváltva rétegesen lerakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, s a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket a rétegekre öntjük, tetejére rászórjuk a maradék sajtot, s pirosra sütjük.

LECSÓS CSIRKEMELL EGYTÁL


Típus: Egytálételek

Hozzávalók:

1 nagy csirkemell, 50 dkg vastag húsú színes zöldpaprika, 50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 25 dkg apró szemű gomba, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 75 dkg apró szemű burgonya (újburgonya), 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és bazsalikom, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika. A vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. A füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom és rajta a hagymakarikákat üvegesre fonnyasztom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, felszeletelt paprikát és a megtisztított, de egészben hagyott gombát. Megsózom és fedő alatt, saját levében néhány percig sütöm. Közben néhányszor megkeverem. Megfűszerezem, hozzáadom a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, végül a paradicsompürét, a tejfölt és a tejszínt is belekeverem. Ezután a tüzet eloltom alatta. Mély tűzálló tál aljára terítem a megtisztított, egészben hagyott nyers burgonyaszemeket, jól megsózom, és beborítom a kicsontozott és felszeletelt csirkemellel. Ráterítem a gombás lecsót, rákarikázom a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, végül meghintem a reszelt füstölt sajttal. A tálat alufóliával jó szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben közepes lángon 45 percig sütöm. Az alufóliát levéve csak annyi ideig pirítom, hogy a sajt a tetején egybefüggő réteget képezzen. Ne barnuljon meg, mert megkeseredik! Tejfölös uborkasaláta illik hozzá.