Debreceni páros


Típus: Disznótoros

10 kg sertéshús, 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 5 dl víz, 2,5 dkg őrölt fekete bors, 7 dkg édesnemes pirospaprika. A húsokat kicsontozzuk, letisztítjuk, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk, majd feloldjuk a vízben. Ezt a fűszeres vizet beledagasztjuk a darált húsba. Ettől szaftosabb lesz a kolbász. Jól kidolgozzuk, és vékonybélbe töltjük. Kis párokat készítünk belőle úgy, hogy 8-10 centiméterenként csavarunk egyet a kolbászon. Felakasztjuk a füstölőrudakra, néhány órán átszikkadni hagyjuk, majd füstre tesszük 2 napra. Füstölés után azonnal fogyasztható sütve is, főzve is. Hűvös helyen 4-5 hétig eláll, de hűtőszekrényben még tovább.

Friss, sütni való kolbász


Típus: Disznótoros

1 kg sertéslapocka, 1 kg zsírszalonna, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 30 dkg gomba, 0,5 dl vörösbor, 4 dkg só, 1 dkg őrölt fehér bors. A húst megtisztítjuk az inas, mócsingos részektől, majd a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. A gombát megmossuk, letisztítjuk, majd nagyon finomra metélve felforraljuk a vörös borban. Ezután a levével együtt hozzáadjuk a darált húshoz, meghintjük a fűszerekkel, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt nagyon jól összedolgozzuk. Vékony kolbászbélbe töltjük, 8-10 cm-enként megcsavarjuk, és lehetőleg azonnal megsütjük a sütőben. Különlegesen finom, de a gomba miatt nagyon romlékony. Célszerű kisebb mennyiségben, azonnali fogyasztásra készíteni.)



Debreceni rizses-májas hurka


Típus: Disznótoros

Hozzávalók: (kb. 3 kg-hoz) 50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg
tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma,
2 dkg cajary bors, só, 1 csapott evokanál majoránna.

Elkészítése: A kockákra feldarabolt húsféléket hideg vízben feltesszük
foni, köztük a májat is. 20 percnyi forralás után a májat kiemeljük,
de a többi zsiradék- és húsfélét még további 30 percig fozzük. A
zsíron az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre fonnyasztjuk. A
hús fozolevében a megtisztított, megmosott rizst puhára fozzük, majd
hideg vízben leöblítjük. A kihult zsiradékot a hússal közepes lyukú
húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a megfozött
rizzsel, a fuszerfélékkel kelloen szórva összekeverjük. Ha nem
találjuk elég képlékenynek a töltéshez, a fozovízbol hígíthatjuk.
A hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és alig forró vízben
30 percig fozzük. Ha kihult, fogyasztás elott átsütjük, hidegen vagy
melegen tálaljuk.