Debreceni páros
Típus: Disznótoros
10 kg sertéshús, 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 5 dl víz, 2,5
dkg őrölt fekete bors, 7 dkg édesnemes pirospaprika. A húsokat
kicsontozzuk, letisztítjuk, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk.
A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és
szétzúzzuk, majd feloldjuk a vízben. Ezt a fűszeres vizet
beledagasztjuk a darált húsba. Ettől szaftosabb lesz a kolbász.
Jól kidolgozzuk, és vékonybélbe töltjük. Kis párokat készítünk
belőle úgy, hogy 8-10 centiméterenként csavarunk egyet a kolbászon.
Felakasztjuk a füstölőrudakra, néhány órán átszikkadni
hagyjuk, majd füstre tesszük 2 napra. Füstölés után azonnal
fogyasztható sütve is, főzve is. Hűvös helyen 4-5 hétig eláll,
de hűtőszekrényben még tovább.
Friss, sütni való kolbász
Típus: Disznótoros
1 kg sertéslapocka, 1 kg zsírszalonna, 1 csokor finomra vágott
petrezselyemzöld, 30 dkg gomba, 0,5 dl vörösbor, 4 dkg só, 1
dkg őrölt fehér bors. A húst megtisztítjuk az inas, mócsingos
részektől, majd a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón
ledaráljuk. A gombát megmossuk, letisztítjuk, majd nagyon
finomra metélve felforraljuk a vörös borban. Ezután a levével
együtt hozzáadjuk a darált húshoz, meghintjük a fűszerekkel,
és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt nagyon jól összedolgozzuk.
Vékony kolbászbélbe töltjük, 8-10 cm-enként megcsavarjuk,
és lehetőleg azonnal megsütjük a sütőben. Különlegesen
finom, de a gomba miatt nagyon romlékony. Célszerű kisebb
mennyiségben, azonnali fogyasztásra készíteni.)
Debreceni rizses-májas hurka
Típus: Disznótoros
Hozzávalók: (kb. 3 kg-hoz) 50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg
tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma,
2 dkg cajary bors, só, 1 csapott evokanál majoránna.
Elkészítése: A kockákra feldarabolt húsféléket hideg vízben
feltesszük
foni, köztük a májat is. 20 percnyi forralás után a májat
kiemeljük,
de a többi zsiradék- és húsfélét még további 30 percig
fozzük. A
zsíron az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre
fonnyasztjuk. A
hús fozolevében a megtisztított, megmosott rizst puhára fozzük,
majd
hideg vízben leöblítjük. A kihult zsiradékot a hússal közepes
lyukú
húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a
megfozött
rizzsel, a fuszerfélékkel kelloen szórva összekeverjük. Ha
nem
találjuk elég képlékenynek a töltéshez, a fozovízbol hígíthatjuk.
A hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és alig
forró vízben
30 percig fozzük. Ha kihult, fogyasztás elott átsütjük,
hidegen vagy
melegen tálaljuk.