Cigányételek

Az oldalon 24 recept található.





Kedves olvasó !

A magyarok mellett más népek receptjeit is leírom és ezek közül az egyik legmarkánsabb, legérdekesebb a cigány konyha. Írott irodalma sajnos szinte egyáltalán nem létezik, illetve egyetlen egy: ez pedig Patyi Árpiék "Cigány ételeskönyve". Biztosan állíthatom, hogy az általam eddig látott legszebb szakácskönyv. Aki a közelébe kerül, feltétlenül olvassa el, érdemes.


Jó étvágyat !

Hús nélküli cigányételek:

Az egyik legjellegzetesebb cigányétel a lecsó. Eszik ezt önállóan és köretként, télen és nyáron, a nap minden szakában.


Roma lecsó (Lacsaú)
20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.
A paprikákat karikákra vágom, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágom, a krumplit meghámozom és felkarikázom (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztom, majd aranysárgára pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórom az édes pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom és lefedve puhára párolom. Ízlés szerint erőspaprikával ízesítem. Vakarccsal, vagy puha kenyérrel tálalom.


Lecsó túrós csuszával

20 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsópaprika, fél kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 1-2 erőspaprika, 5-6 gerezd fokhagyma, só, cukor, szines paprika.
A felszeletelt szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdalom, majd a fazék alján kisütöm. Ráteszem az apróra vágott hagymát és kavargatva aranyosra sütöm. Meghintem a paprikával és rádobom a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom, cukrozom és beleteszem a felhasított erőspaprikát is. 20-25 percnyi fedett párolás után kész. Túrós csuszával, vagy tarhonyával tálalom.
{[home] }


A szinte legjellegzetesebb cigányköret a "tarhonya". Szívesen eszik pörköltekhez, lecsóhoz, mindenhez. Íme az igazi tarhonyarecept:


Tarhonya (tárhoná)

1 csomag (fél kiló) tarhonya, egy nagy fakanál zsír, só.
A zsírt felolvasztom és állandóan kevergetve megpirítom rajta a tarhonyát. Mikor már barna, felöntöm 4 deci vízzel és sózom. Felforralom, lefedem és a lángot takarékra téve, időnként megkeverve puhára párolom.


A másik jellegzetes cigányköret a "nokedli". Ezt deszkáról szaggatják késsel, vagy kanállal. Tálaláskor leöntik pörköltszafttal. Nagyon finom köret ...

Nokedli (galuska)

1 kiló liszt, 2-3 tojás, kávéskanálnyi só.
A megadottakból galuskatésztát keverek annyi vízzel, amennyit felvesz (kb. 4 deci). Egy nagy fazékban vizet forralok, sózom és mikor forr egy deszkáról szaggatom bele a nokedlit. Mikor elfáradok, abbahagyom, feljön a tetejére, szűrőkanállal kiszedem, aztán újra szaggatok, amíg el nem fogy.


A cigányok kenyérsütési módszereinél feltétlenül meg kell említenünk a Vakarcsot, amelyet a tűzhely lapján sütnek kovásztalan kenyértésztából.

Vakarcs (Cigánykenyér)

4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 tk só, 2,5 dl víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír.
A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd 4 lapos lepényformát formálok belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütöm őket. A cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá.


Húsos cigányételek:

A "Cigánypörkölt" a cigányok jellegzetes pörköltje, amely főleg az erősebb fűszerezéssel tér el a hagyományos, "magyar" pörköltféléktől.

Cigánypörkölt

1 kg húsféle, 3 fej hagyma, 3 kanál édes paprika, 1 kanál erőspaprika, 1 kk bors, 2-3 kanálnyi lecsó, csövespaprika.
A húst felkockázom. A zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a töröttpaprikákat, majd röviddel utána a húst. Sózom, megkeverem, belerakom az erőspaprikát, majd lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig csak egy kevés vízzel pótolva. Mikor már félig megpuhult, beleteszem a töröttborsot és a lecsót is. Deszkáról szaggatott nokedlival tálalom.


A jellegzetes "Kakaspörkölt túrós csuszával" ételnél nem is a pörkölt, hanem a hozzátálalt túrós csusza az érdekes. Megkóstoltam és biztosan állíthatom, hogy nagyon finom étel.

Kakaspörkölt túrós csuszával

1 öregkakas, 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, 2-3 kanálnyi lecsó, erőspaprika.
A kakast rendesen megölöm, leforrázom, kibelezem és a szokásos módon feldarabolom. A combokat kettévágom, a mellehúsát pedig hatfelé. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a húsokat és a zuzáját. Sózom, majd megkeverem és lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig egy kevés vízzel pótolva. Mikor már majdnem megpuhult, borsozom, beleteszem a májat, a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával tálalom.


Európában kizárólag a cigányok konyháján található meg az anyadisznó méhéből, a kucurából, vagy malactartóból készült pörkölt.

Kucurapörkölt

1 kucura, 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, só és ha van 2 kanálnyi lecsó, erőspaprika.
A kucurát megpucolom, több vízben megmosom és falatnyi darabokra vagdalom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a kucurát. Sózom, majd pár perc múlva felöntöm egy csésze vízzel és fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.


A szegénység és a tradíció ötvözete az ürgepörkölt. Gyerekkoromban sokszor láttam, higy a cigányok vödrökkel indoltak a Szenesbe ürgét önteni. Azóta a TV2-n is láttam egy műsort, mely bemutatta az alföldi cigányok ürgeöntését, az ürge feldolgozását.

Ürgepörkölt

5-6 öntött ürge, 4-5 fej hagyma 3 nagy kanál szines paprika, só, bors, 4 kanál lecsó, erőspaprika.
Az ürgéket leforrázom, majd alaposan letisztítom, végül több váltás hideg vízben megmosom. Felvágom, kibelezem, majd hatfelé vágom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd az ürgedarabokat. Sózom, majd néhány keverés után lefedem és kis lángon tovább párolom, ha kell kevés vízzel időnként felöntöm. Mikor már majdnem puha, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Galuskával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.


Cigányos kárászhalászlé

2 kg kárász, 20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej hagyma, egy zacskó édes-nemes paprika, 3-4 csöves erős paprika, 5-6 kanál lecsó, só.
A bográcsba beleaprítom a szalonnát és meghervasztom rajta az apróra vágott hagymát. Rászórom a paprika felét, majd, hogy meg ne feketedjen, mindjárt rá a halak fejét és farkát. keverek rajta egyet-kettőt és öntök rá kétliternyi vizet. Ha felforrt sózom, aztán jöhet a vastagra szelt halderék, a lecsó és még vagy két liter víz. Mikor forr, beleteszem a forgójába a maradék paprikát, meg az erőseket is.
Ha van, akkor tésztát is főznek hozzá az asszonyok, ha nincs, akkor csak úgy kenyérrel esszük.


Sárban sült kárász

"A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kivül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkálták és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak. "


Szalonnás hal

Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10 dkg füstölt szalonna.
A szalonnát késsel elkaparom és a bevagdosott hal vágataiba kenem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.


A cigányok ráchala ugyan hasonlít a "rácponty" nevű kiváló ételhez, de nincs feltétlenül megtejfölözve. Ez talán annak is tulajdonítható, hogy a cigány konyha nagyon jól, mondhatnám rugalmasan igazodik a meglévő alapanyagokhoz. A tejföl pedig "bóti" dolog, ahogy mondják.

Ráchal cigányosan

1 kg ponty, harcsa, balin stb, 2-3 kanálnyi zsír, 20-25 dkg füstölt szalonna, 1,5-2 kg burgonya, 2 fej hagyma, 5-6 kanál lecsó, (esetleg 1 pohár tejföl), paprika, bors, só.
A krumplit héjában megfőzöm, a halakat megpucolom, kibelezem, törzsét felszeletelem, vagy ha kishal, akkor beirdalom. A tepsit kizsirozom és beleterítem a karikázott főtt krumplit és sózom. Ráteszem a sózott, paprikázott, borsozott halakat. Erre vékonyra szelt hagymakarikák jönnek, a legtetejére pedig a vákonyra szelt szalonnaszeletek. Ez takarja is, zsírozza is. A résekbe lecsót teszek. Ha van, tejfölt is locsolok a tetejére és mehet a renbe (ren = sütő). Megsütöm.


Konzerv:

Bizonyára mindenki látott már cigányokat bodzaszedésből jövet. Vödreik, az utóbbi időben már műanyag zsákjaik tele vannak a fekete bodzabogyóval, kezüket, ruhájukat megfogta a feketés-lilás bodzalé. Otthon aztán a cigányasszony (a férfi is segít) befőzi a bodzalekvárt. A bodzalekvár elkészítése végülis nem bonyolult, na és persze olcsó (csak a cukrot kell hozzá megvenni).

Bodzalekvár (bogyóból cigány módra)

5 kg érett bogyó, 3 kg cukor, 7 dl víz.
A bodzát megmosom és leszemezem. A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd beleteszem a bodzát. Felteszem főni és lekvársűrűségűre főzöm. Előmelegített üvegekbe teszem, lezárom, majd öt percre fejreállítom. Ezt követően kidunsztolom. A cigánygyerek az udvaron, utcán általában bodzalekváros kenyeret eszik. Nagyon finom lekvár !!!


Bodzaszörp (bogyóból cigány módra)

5 kg érett bodzabogyó, 2,5 kg cukor.
A bodzát megmosom, leszemezem, majd 1 liter vízzel és a cukorral kevergetés közben felfőzöm. Mikor a bogyók már szétesnek, kissé hűlbni hagyom, összeturmixolom, majd előmelegített üvegekbe töltöm. Kidunsztolom és hűvös helyen tárolom.


Híres cigányok ételei:

Horváth Pista a híres cigánynótaénekes adta elő a "legényfogó kelkáposztaleves receptjét a Magyar TV "Főzőcske, de okosan" című adásában. (Emlékszel még ? A nyolcvanas évek elején volt szombatonként kora este a műsor. Molnár Margit vezette. Kár, hogy nincs már - mármint a műsor ...).

Legényfogó kelkáposztaleves

40 dkg füstölt tarja, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gersli, 1 fej kelkáposzta, törött bors (esetleg só), a rántáshoz: liszt, zsír, paprika.
Másfél liter vízben felteszem főni a tarját, majd mikor majdnem megfőtt, beleteszem a gerslit, az összevágott kelkáposztát és a zúzott fokhagymát. Mikor megfőtt kiveszem a tarját, az ember szájához illő kockákra vágom, a levest berántom, borsozom (ha kell sózom), majd puha kenyérrel és tejföllel tálalom. (Horváth István)



Gáspár Győző töltöttkáposztája

2001 szilveszterének délelőtti műsorában a Danubius rádióban Gáspár Győző a Romanticból elmesélte saját receptjét. Akkor fel is jegyeztem, de sajnos nem találom.


Az egyetlen igazán cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony nagy titkos szerelmének emlékére kreált Rigó Jancsi.

Rigó Jancsi (Rigójancsi)

7 egész tojásból készült csokitorta-alap, amit nagyobb tepsiben sütünk meg, hogy csak ujjnyi vastag legyen. Amikor kihűlt, kettévágjuk.
Töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vaniliás cukor, 1 csapott ek zselatin.
Bevonat: 30 dkg cukorból és 4 dkg kakaóból készült fondan vagy 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz.
A tejszínt - amit előbb pár óráig jégen, vagy jó hideg helyen tartottunk - habüstben vagy porcelán tálban kemény habbá verjük és közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaniliás cukorral és azt lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, erre negyed cm vastagságban rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk. 5 centiméteres kockákra vágjuk, a krém tetejére fektetjük, s vizes késsel a kockák irányában végigvágjuk. Fogyasztásig hideg helyen tartjuk. (433)


Cigány - nem cigány:
Vannak olyan dolgok, melyeket tévedésből neveznek cigánynak. Persze akad köztük olyan is, amelyet a fekete színe, vagy az egyszerű volta miatt kereszteltek el "cigánynak". Ilyenek a következők:


Cigánypecsenye - amelyet már kétféle elkészítési móddal is ismerek:
1 - natúrszelet, amelyen szalonnából készült kakastaréj van.
2 - borsba, paprikába mártott szelethús hirtelen kisütve.


Cigányrostélyos
az elkészítési módja alapján


Cigánymeggy
aprószemű, majdnem feketére megérő, nagyon jóízű meggy


Cigánykerék
két kézzel - két lábbal végrehajtott forgás a talajon


Cigányhal
a compót nevezik sok helyen cigányhalnak


Cigányfúró
a huzalból készült fafúrót nevezik cigányfúrónak, melynek saját anyagból hajlított a nyele


Cigányútra téved, cigányútra megy
a félrenyelt étel, amely a légcsőben köt ki és köhögést, esetleg fulladást okozhat


Cigányzene
speciális hangszerek (pl. kanalak, vagy ceglédi kanna) és speciális hanglejtés