Lekvárok, dzsemek, befőttek
Citromdzsem
Hozzávalók:
Citrom, víz, cukor.
Elkészítés:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér
bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük.
A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük
le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap
a felére befőzzük, majd citromonként 20 dkg cukrot hozzáadva,
kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva
késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük.
Csak másnap kötjük le.
Szőlőbefőtt
Hozzávalók:
Szőlő, cukor, víz.
Elkészítés: A szép nagyszemű, kemény héjú fehér vagy
piros szőlőt mossuk meg fürtönként, és ollóval a szemeket
egy kis szárral együtt vagdaljuk lekössük . Rakjuk ki forrázott
üvegekbe, öntsünk rá forró szirupot - 1 kg gyümölcsre 25-30
dkg cukrot számítva -, le és mindössze 4-5 perdig gőzöljük,
nehogy a szőlőszemek felrepedjenek.
Pityókás fügedzsem
Hozzávalók:
1,4 kg kristálycukor, 1,5 kg érett füge, 2,5 dl vörösbor, 1
teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 tasak pektin.
Elkészítés:
5 evőkanál cukrot félreteszünk. A fügéket nagyobb darabokra
vágjuk, majd a cukorral, a borral és a fahéjjal nagy tálban
összekeverjük. Gézzel lefedjük, és 12 órára hűtőbe tesszük.
A pektint és a maradék cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk
a citromlét, és az előkészített fügét. Jénai tálba öntjük,
jénai fedővel lefedjük, és 15 percig forraljuk. Még egyszer
megkeverjük, végül üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk.
Málna 2.
Hozzávalók:
1 kg málna, 30 dkg cukor.
Elkészítés:
Az érett málnát üvegbe rakunk, sziruppal leöntjük, és lekötözve
pár percig gőzöljük.
Sárgadinnyedzsem
Hozzávalók:
A gerezdes kantalup típusú dinnyéből a legjobb. A húsát a
magoktól megtisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg-hoz 1 egész
megmosott citromot kockára vágunk és 40 dkg cukorból egy deci
vízzel sűrű szirupot főzünk.
Elkészítés:
Beletesszük a dinnyét a citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük.
Ha túl híg lenne, a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük
és levét sűrűsödésig forraljuk, forrón az üvegekbe tett
gyümölcsre öntjük, lekötjük és 15 percig gőzöljük. A
szirupba főzhetünk egy darabka vaníliát is.
Almadzsem
Hozzávalók:
1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 db citrom reszelt héja
és leve, kevés fahéj és szegfűszeg, tartósítószer.
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, az
almát vékony szeletekre vágjuk, főzőedénybe tesszük,
meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal, kevés fahéjjal
és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20
percig. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét majd állandó
keverés mellett nagy lángon 25 percig főzzük. Ha kellő sűrűségű
lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk,
s ha langyosra hűlt, lezárjuk.