Lekvárok, dzsemek, befőttek

Citromdzsem


Hozzávalók:
Citrom, víz, cukor.
Elkészítés:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 dkg cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.

Szőlőbefőtt

Hozzávalók:

Szőlő, cukor, víz.
Elkészítés: A szép nagyszemű, kemény héjú fehér vagy piros szőlőt mossuk meg fürtönként, és ollóval a szemeket egy kis szárral együtt vagdaljuk lekössük . Rakjuk ki forrázott üvegekbe, öntsünk rá forró szirupot - 1 kg gyümölcsre 25-30 dkg cukrot számítva -, le és mindössze 4-5 perdig gőzöljük, nehogy a szőlőszemek felrepedjenek.

Pityókás fügedzsem


Hozzávalók:
1,4 kg kristálycukor, 1,5 kg érett füge, 2,5 dl vörösbor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 tasak pektin.
Elkészítés:
5 evőkanál cukrot félreteszünk. A fügéket nagyobb darabokra vágjuk, majd a cukorral, a borral és a fahéjjal nagy tálban összekeverjük. Gézzel lefedjük, és 12 órára hűtőbe tesszük. A pektint és a maradék cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromlét, és az előkészített fügét. Jénai tálba öntjük, jénai fedővel lefedjük, és 15 percig forraljuk. Még egyszer megkeverjük, végül üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk.

Málna 2.


Hozzávalók:
1 kg málna, 30 dkg cukor.
Elkészítés:
Az érett málnát üvegbe rakunk, sziruppal leöntjük, és lekötözve pár percig gőzöljük.

Sárgadinnyedzsem
Hozzávalók:
A gerezdes kantalup típusú dinnyéből a legjobb. A húsát a magoktól megtisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg-hoz 1 egész megmosott citromot kockára vágunk és 40 dkg cukorból egy deci vízzel sűrű szirupot főzünk.
Elkészítés:
Beletesszük a dinnyét a citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg lenne, a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük és levét sűrűsödésig forraljuk, forrón az üvegekbe tett gyümölcsre öntjük, lekötjük és 15 percig gőzöljük. A szirupba főzhetünk egy darabka vaníliát is.

Almadzsem


Hozzávalók:
1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 db citrom reszelt héja és leve, kevés fahéj és szegfűszeg, tartósítószer.
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, főzőedénybe tesszük, meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20 percig. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét majd állandó keverés mellett nagy lángon 25 percig főzzük. Ha kellő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.