Befőttek, kompótok




Ha beteg embernek akarunk kedveskedni, vagy valami csemegét szeretnénk enni, mindjárt a befőttek jutnak eszünkbe.


Birsalmabefőtt 1.
1,5 kg birs, 1,5 l víz, fél kg cukor, darabka gyömbér.
A ledörzsölt birseket hámozom, nyolcfelé vágom, a magházát eltávolítom. A héjat és a magházat forró vízben 10 percig főzöm. A levet cukorral és a gyömbérrel felfőzöm és a birsdarabokat puhára főzöm benne. Üvegekbe töltöm, lezárom és 15 percig sterilizálom.



Birsalmabefőtt 2.
2 kg birs, 1,5 l víz, fél kg cukor.
A ledörzsölt birseket hámozom, darabolom, a magházát eltávolítom. A gyümölcsdarabokat a szirupban röviden felfőzöm. Üvegekbe töltöm, lezárom és 25 percig sterilizálom.



Áfonyabefőtt
1 kg áfonya, 35 dkg cukor, üvegenként egy szem szegfűszeg.
Az áfonyát megtisztítom, megszabadítom a szárától, szitán lecsurgatom. A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. Mindegyik üvegbe teszek egy szem szegfűszeget is. A visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre. Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.



Cseresznyebefőtt 1
1 kg cseresznye, 30 dkg cukor, 5 dl víz.
A cseresznyét megmosom, leszárazom, szitán lecsurgatom, majd üvegekbe teszem. A vizet a cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsre öntöm. Az üvegeket lezárom, majd kidunsztolom.



Cseresynzebefőtt (cseresznye - meggy befőtt)
A cseresznyebefőttel azonos módon készül.



Szamócabefőtt (Eperbefőtt)
1 kg eper, 30 dkg cukor.
A szamócát megtisztítom, lecsumázom, szitán lecsurgatom. A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. A visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre. Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.



Meggybefőtt 1
A cseresznyebefőttel azonos módon készül.



Magozott meggybefőtt cukor nélkül
A legszebb meggyeket kimagozom, szitán lecsurgatom. Tiszta üvegekbe rakom és ráöntöm a levét. Lezárom, majd mintegy 20 percig gőzölöm. Másnap a gőzölést megismétlem. Süteményekbe kiváló.



Sárgabarackbefőtt 1
1 kg sárgabarack, 30 dkg cukor.
A barackot leforrázva meghámozom és felezem, majd tiszta üvegekbe töltöm. 1 liter vízből és 30 dkg cukorból egy szirupot főzök és a sárgabarackra öntöm. 5 - 6 szétzúzott barackmag finomítja az ízét. Az üvegeket lezárom és 85 fokon 30 percig sterilizálom.



Őszibarackbefőtt 1
Gyümölcs + 8 decis üvegenként 4 ek cukor 2-3 szegfűszeg.
A felezett őszibarackot üvegekbe rendezem, rászórom a cukrot és a szegfűszeget, majd felöntöm vízzel. Lekötöm és a forrástól számítva 10 percig gőzölöm.



Szilvabefőtt 1
1 kg szilva, 30 dkg cukor, 5 dl víz.
A szilvát megmosom, leszárazom, kimagozom, szitán lecsurgatom, majd üvegekbe teszem. A vizet a cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsre öntöm. Az üvegeket lezárom, majd kidunsztolom.



Egresbefőtt
1 kg egres, 35 dkg cukor.
Az egrest megtisztítom a szárcsutaktól és szitán lecsurgatom. A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. A visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre. Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.



Szőlőbefőtt
1 kg szőlő, 35 dkg cukor.
Az egresbefőttnél leírtak szerint készül.



Mustáros gyümölcsök (Surig)
2 kg gyümölcs ízlés szerint (pld. alma, körte, szilva), 2 szál halványító zeller, 1,5 kg cukor, 15 ek 20 %-os ecet, 7 dl víz, 15 dkg mustárliszt.
A gyümölcsöket megmosom, esetleg hámozom és kimagozom, majd egyformára darabolom. A zellert megtisztítom és felkockázom.
Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzöm, míg a cukor fel nem oldód. Ebbe a szirupban elöbb a zellert, majd a többi gyümölcsöt megpárolom, míg üvegessé nem válnak. A darabokat kiveszem, lecsepegtetem, a szirupot besűrítem (5-10 perc).
A gyümölcsöket és a zellert üvegekbe rakom, a szirupot lehülés után elkeverem a mustárliszttel és a gyümölcsre öntöm (Figyelem: A gyümölcsöket teljesen be kell fednie - adott esetben kevés vizet öntök hozzá). Az üvegeket lezárom és hűvös helyen tárolom.



Pikáns kökény
1 kg kökény, 75 dkg cukor, 2 dl víz, 6 dl almaecet, 2 darab fahéj, 6 szem szegfűszeg, 3 ek mustármag.
A leszárazott kökényt hideg vízzel lezuhanyozom. Konyhakreppen megszárítom és egy nagy tepsin egy éjszakára lefagyasztom, hogy elveszítse fanyar ízét. A cukrot egy megfelelő edényben kamellirálom, felöntöm az ecettel és a vízzel, míg a cukor fel nem oldódott. Hozzáadom a fűszereket és a kökényt. Rövid időre felforralom, majd azonnal előmelegített ővegekbe töltöm és lezárom. A kökényt csak két hónap múlva fogyasztom. A pikáns kökény kiváló köret vadhoz, vadszárnyashoz és kacsához.