Befőttek, kompótok
Ha beteg embernek akarunk kedveskedni, vagy valami csemegét
szeretnénk enni, mindjárt a befőttek jutnak eszünkbe.
Birsalmabefőtt 1.
1,5 kg birs, 1,5 l víz, fél kg cukor, darabka gyömbér.
A ledörzsölt birseket hámozom, nyolcfelé vágom, a magházát
eltávolítom. A héjat és a magházat forró vízben 10 percig
főzöm. A levet cukorral és a gyömbérrel felfőzöm és a
birsdarabokat puhára főzöm benne. Üvegekbe töltöm, lezárom
és 15 percig sterilizálom.
Birsalmabefőtt 2.
2 kg birs, 1,5 l víz, fél kg cukor.
A ledörzsölt birseket hámozom, darabolom, a magházát eltávolítom.
A gyümölcsdarabokat a szirupban röviden felfőzöm. Üvegekbe
töltöm, lezárom és 25 percig sterilizálom.
Áfonyabefőtt
1 kg áfonya, 35 dkg cukor, üvegenként egy szem szegfűszeg.
Az áfonyát megtisztítom, megszabadítom a szárától, szitán
lecsurgatom. A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe
teszem. Mindegyik üvegbe teszek egy szem szegfűszeget is. A
visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre.
Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.
Cseresznyebefőtt 1
1 kg cseresznye, 30 dkg cukor, 5 dl víz.
A cseresznyét megmosom, leszárazom, szitán lecsurgatom, majd
üvegekbe teszem. A vizet a cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsre
öntöm. Az üvegeket lezárom, majd kidunsztolom.
Cseresynzebefőtt (cseresznye - meggy befőtt)
A cseresznyebefőttel azonos módon készül.
Szamócabefőtt (Eperbefőtt)
1 kg eper, 30 dkg cukor.
A szamócát megtisztítom, lecsumázom, szitán lecsurgatom. A
cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. A
visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre.
Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.
Meggybefőtt 1
A cseresznyebefőttel azonos módon készül.
Magozott meggybefőtt cukor nélkül
A legszebb meggyeket kimagozom, szitán lecsurgatom. Tiszta üvegekbe
rakom és ráöntöm a levét. Lezárom, majd mintegy 20 percig gőzölöm.
Másnap a gőzölést megismétlem. Süteményekbe kiváló.
Sárgabarackbefőtt 1
1 kg sárgabarack, 30 dkg cukor.
A barackot leforrázva meghámozom és felezem, majd tiszta üvegekbe
töltöm. 1 liter vízből és 30 dkg cukorból egy szirupot főzök
és a sárgabarackra öntöm. 5 - 6 szétzúzott barackmag finomítja
az ízét. Az üvegeket lezárom és 85 fokon 30 percig sterilizálom.
Őszibarackbefőtt 1
Gyümölcs + 8 decis üvegenként 4 ek cukor 2-3 szegfűszeg.
A felezett őszibarackot üvegekbe rendezem, rászórom a cukrot
és a szegfűszeget, majd felöntöm vízzel. Lekötöm és a
forrástól számítva 10 percig gőzölöm.
Szilvabefőtt 1
1 kg szilva, 30 dkg cukor, 5 dl víz.
A szilvát megmosom, leszárazom, kimagozom, szitán lecsurgatom,
majd üvegekbe teszem. A vizet a cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsre
öntöm. Az üvegeket lezárom, majd kidunsztolom.
Egresbefőtt
1 kg egres, 35 dkg cukor.
Az egrest megtisztítom a szárcsutaktól és szitán lecsurgatom.
A cukorral felfőzöm, majd a gyümölcsöt üvegekbe teszem. A
visszamaradt levet felére besűrítem és ráöntöm a gyümölcsre.
Forrón üvegekbe töltöm és kidunsztolom.
Szőlőbefőtt
1 kg szőlő, 35 dkg cukor.
Az egresbefőttnél leírtak szerint készül.
Mustáros gyümölcsök (Surig)
2 kg gyümölcs ízlés szerint (pld. alma, körte, szilva), 2 szál
halványító zeller, 1,5 kg cukor, 15 ek 20 %-os ecet, 7 dl víz,
15 dkg mustárliszt.
A gyümölcsöket megmosom, esetleg hámozom és kimagozom, majd
egyformára darabolom. A zellert megtisztítom és felkockázom.
Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzöm, míg a cukor fel
nem oldód. Ebbe a szirupban elöbb a zellert, majd a többi gyümölcsöt
megpárolom, míg üvegessé nem válnak. A darabokat kiveszem,
lecsepegtetem, a szirupot besűrítem (5-10 perc).
A gyümölcsöket és a zellert üvegekbe rakom, a szirupot lehülés
után elkeverem a mustárliszttel és a gyümölcsre öntöm (Figyelem:
A gyümölcsöket teljesen be kell fednie - adott esetben kevés
vizet öntök hozzá). Az üvegeket lezárom és hűvös helyen tárolom.
Pikáns kökény
1 kg kökény, 75 dkg cukor, 2 dl víz, 6 dl almaecet, 2 darab
fahéj, 6 szem szegfűszeg, 3 ek mustármag.
A leszárazott kökényt hideg vízzel lezuhanyozom.
Konyhakreppen megszárítom és egy nagy tepsin egy éjszakára
lefagyasztom, hogy elveszítse fanyar ízét. A cukrot egy
megfelelő edényben kamellirálom, felöntöm az ecettel és a vízzel,
míg a cukor fel nem oldódott. Hozzáadom a fűszereket és a kökényt.
Rövid időre felforralom, majd azonnal előmelegített ővegekbe
töltöm és lezárom. A kökényt csak két hónap múlva
fogyasztom. A pikáns kökény kiváló köret vadhoz, vadszárnyashoz
és kacsához.