Tippek


Ahhoz, hogy a siker biztos legyen, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot:

  • ügyeljünk arra, hogy a tésztát mindig közepes hőmérsékletű sütőben kezdjük sütni. Ha a sütő túl forró, akkor a tészta külső felülete könnyen az elszíneződésig, a teljes kiszáradásig megsül, a tészta belseje pedig nyers marad. Ezért a sütést kb. 150-180 fokon kezdjük el. Később emelhetünk a sütő hőmérsékletén, de ekkor tanácsos a tészta tetejét alufóliával letakarni,

  • a rizs alapú készítményeknél a rizst ne főzzük túl puhára, mert sütés közben is puhulni fog, illetve térfogata tovább duzzad,

  • a rizst soha ne főzzük cukros tejben vagy vízben, mert igen könnyen leég, leragad. Mindig a már megfőtt rizst édesítsük megfelelő mennyiségű cukorral,

  • hogyan állapítsuk meg, hogy tésztánk elkészült, megsült? Egy hústűt vagy villát a tészta közepébe szúrunk, ha kihúzva azt tapasztaljuk, hogy a villa vagy a tű száraz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a tésztánk megfelelően megsült. Ha azonban a kihúzott villa a tészta anyagától ragacsos, akkor még néhány percig folytatni kell a sütést,

  • a már elkészült, megsült tésztát a sütőből kivéve néhány percig pihentetni kell. Így könnyebben és szebben fogjuk tudni szeletelni,

  • azoknál a készítményeknél, ahol tojáshabot sütünk a tészta tetejére, egy tojásfehérjéhez számítottan 2 dkg porcukrot használjunk. A már kemény habba érdemes egy kevés baracklekvárt keverni. A lekvárban lévő gyümölcsrostok stabilizálják a habot, az a sütés után nem esik össze. A baracklekvártól enyhén rózsaszín hab ezenkívül esztétikailag is szebb, étvágygerjesztőbb.