Köretek

Gombóc

Hozzávalók:
4 egész krumpli
1 egész tojás
1 teáskanál só
liszt, amennyit felvesz
diónyi vaj
tejföl
reszelt sajt

A krumplit addig fozzük, amíg puha nem lesz. Utána meghámozzuk, jól összetörjük, majd összegyúrjuk a hozzávalókkal, ezután gombócokat formálunk. Bo vízbe 1 evokanál sót és 1 kávéskanál olajat teszünk, ebben fozzük ki. Miután feljöttek a víz színére, kicsit állni hagyjuk, majd kiszedjük egy olyan lábasba, amibe elozoleg diónyi vajat raktunk. Tálaláskor a tetejükre tejfölt tehetünk és reszelt sajtot szórhatunk.


Burgonyakrokett

Hozzávalók:
60 dkg áttört fott burgonya
20 dkg liszt
2 tojás

zsiradék

panírozáshoz:
1 tojás
liszt
zsemlemorzsa

sütéshez:
olaj

A burgonyából 20 dkg liszttel, 2 tojással, kevés zsiradékkal, sóval tésztát gyúrunk, 8cm hosszú, 2 cm széles rudakat formálunk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, és forró olajban megsütjük.


Tojáskrokett


4 egész tojás
4 dkg vaj
6 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg reszelt sajt
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

A 4 dkg vajból, 6 dkg lisztbol a 2 dl tejjel suru fehérmártást készítünk. 2 tojást keményre megfozünk, és apró darabokra vágunk. A kihult fehérmártáshoz keverjük az apróra vágott keménytojást, a reszelt sajtot, 1 egész nyers tojást, sót. Kikeverjük és lisztezett deszkán 8 cm hosszú, 2 cm széles rudakat formálunk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, majd forró olajban mindkét oldalát megsütjük.


Sajtoskrokett


6 tojás
3 dkg vaj
2 evokanál liszt
kevés tej
10 dkg reszelt sajt

liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

4 egész tojást keményre megfozünk, villával összetörjük. 3 dkg vajból 2 evokanál liszttel és kevés tejjel suru besamelt készítünk, megsózzuk, belekeverünk 10 dkg bármilyen kemény, reszelt sajtot, 1 egész nyers tojást. Lisztezett deszkán 8 cm hosszú, 2 cm széles rudakat formálunk, lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártjuk és forró olajban kisütjük.