Italok

  Turmixok
  Szörpök
  Tea
  Koktélok
  Italkészítési Segédlet
  Alkohol tartalmú koktélok


Tea

Finom teakeverék:

Keverjünk össze 5 dg ánizst 3 dg borsmentával és 5 dg kínai teával. Összerázás után töltsük egy légmentesen zárható üvegbe. Felhasználáskor csészénként 1 mokkáskanálnyit forrázzunk le belőle, majd fedjük le, hogy az illóolajok ne párologjanak el belőle. Kb. 5 perc múlva szűrjük le egy másik pohárba, mert ha tovább ázik, akkor megkeseredik. Citrommal és mézzel ízesítve, melegen fogyasszuk. (Ha nincs kéznél citromfacsaró, akkor kinyomkodás előtt tegyük a citromot az asztalra, és a tenyerünkkel hengereljük át. Az ily módon felpuhított bélállományból több lé nyerhető ki. A citrom létartalma úgy is növelhető, hogy felhasználás előtt meleg vízbe áztatjuk.) A teavizet ne forraljuk túl sokáig, mivel az agyonfőzött víz ízetlenné válik. Az alumínium kannák használatát lehetőleg kerüljük. Egyébként az ánizs és a borsmenta azon túlmenően, hogy aromásabbá teszi a hagyományos teafüveket, segít megszüntetni a gyomor-, bél- és epebántalmakat is. Szükség esetén porceláncsésze helyett közönséges üvegpohárban is készíthetünk teát.


Fekete tibeti tea:

Vaj és tej nélkül, kevés só hozzáadásával készül. Annyi tealevél szükséges, hogy a tea erős barna színt kapjon. A tealeveleket a vízzel együtt forraljuk föl, s fogyasztáskor is a teában hagyjuk.


Jeges tea:

A jeges tea nem a szokásos tea lehűtött változata. Ennél az észak–amerikai eredetű italkülönlegességnél a tealeveleket leforrázzák, pár perc után leszűrik, ízesítik, és még forrón összekeverik jégkockákkal. Üdítő hatását a forró tea sokkszerű lehűtése, és a citromos ízesítés adja.


Tibeti vajas tea:

Hozzávalók:
4 csésze víz,
fél csésze tej,
3 evőkanál vaj,
só ízlés szerint,
tea(ne legyen kevesebb csészénként két teáskanálnál)

Forraljuk föl a vizet, tegyük bele a tealeveleket és forraljuk még pár percig. Ha a víz barna lesz és megjelent a levelek zöld színe, befejezhetjük a forralást. Szűrjük le a teát, öntsük át egy dongmoba, aztán adjuk hozzá a sót, a vajat és a tejet. Köpüljük néhány percig és már csak a tálalásra vár.
Cukrot soha sem adunk a tibeti teához.


Diólevél tea:

Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk és utána fogyasztjuk. Étvágytalanság, emésztési panaszok esetén, a szervezet tisztítására ajánlott, de különleges illata és íze miatt is kedvelt. Néhány szem szegfűszeget vagy kis fahéjat is tehetünk hozzá, ízlés szerint ízesíthetjük mézzel.


Törökös kávé:

Hozzávalók négy személyre:
Kávé 24g. Cukor 4-kk

A dzsezvébe / Réz, füles kávéfőző edény. Ügyelni kell, hogy személyenként legalább egy deciliteres legyen. / két és fél dl vizet öntök. Közepes tűzön fölforralom. Beleszórom a kristály cukrot, ismét fölforralom. Hozzáadom a kávét, majd háromszor fölforralom. Egy csepp hideg vizet cseppentek bele, hogy leszálljon a zacc az aljára. Vigyázva kiöntöm, nem baj ha egy kevés zacc is megy a csészébe, hiszen az is hozzá tartozik.




Vissza